Maskikuva teollisuudesta
Uutinen

Teknologiayritysten tilanne jatkuu vaikeana, mutta lomautukset jo vähenemässä

7.12.2020 klo 9.00
Teknologiayritysten tilanne jatkuu vaikeana, eikä ratkaisevaa helpotusta ole luvassa lähiaikoina. Noin puolet teknologiateollisuuden yrityksistä ilmoittaa, että henkilöstön lomautukset ovat parhaillaan menossa tai niitä tulee vielä lisää. Myönteistä on kuitenkin se, että tällä hetkellä aiempaa harvempi yritys valmistautuu uusiin lomautuksiin.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n koronapulssikyselyyn, johon vastasi 30.11.–3.12. yhteensä 532 yritystä.

Kyselyn mukaan heikko kysyntä vaivaa edelleen teknologiayrityksiä, ja tilanteen arvioidaan jatkuvan haastavana pitkälle ensi vuoteen. Yritysten väliset erot ovat erittäin suuria, ja tilanne vaihtelee myös eri toimialojen välillä. Teknologiateollisuuden palvelutoimialoilla – tietotekniikka-alalla sekä suunnittelu- ja konsultointialalla – tilanne ja näkymät ovat selvästi paremmat kuin teollisuudessa. Tietotekniikka-alalla ollaan jo vähitellen palaamassa lähelle normaalia.

Teknologiateollisuuden teollisuustoimialojen yrityksistä yli 60 prosenttia ilmoittaa, että liikevaihto jää kuluvana vuonna viimevuotisesta. Teollisuusyrityksistä 15 prosenttia sanoo liikevaihdon laskevan yli 20 prosenttia. Palvelutoimialoilla liikevaihdon supistumista kuluvana vuonna ennakoi 50 prosenttia yrityksistä ja yli 20 prosentin pudotusta 8 prosenttia yrityksistä.

– Yritysten näkymät ovat parantuneet hieman, mutta huoli pidempiaikaisista ongelmista ei ole väistynyt. Noin kolmannes yrityksistä arvioi, että liikevaihto laskee vuonna 2021 kuluvaan koronavuoteen verrattuna. Suuremmat yritykset arvioivat tällä hetkellä ensi vuoden näkymät myönteisemmin kuin pk-yritykset, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras.  

–  Koronan toinen aalto on vaikuttanut ainakin toistaiseksi verraten maltillisesti Euroopan teollisuuteen, mikä on Suomelle hyvä uutinen. Tilanne on kuitenkin yhä herkkä vaikean epidemiatilanteen takia. Hyvin voi ennustaa, että monta pulmaa joudutaan vielä selvittämään ennen kuin yritysten tilanne alkaa toivottavasti helpottua koronarokotteen ansiosta, Rautaporras sanoo.

Lisätiedot:
Teknologiateollisuuden 10. koronapulssikysely 7.12.2020
Pääekonomisti Petteri Rautaporras, puh. 050 304 2220

 

Teksti on mukana joulukuun uutiskirjeessä.