shutterstock_744221179.jpg
Uutinen

Työpaikoilla olisi hyvä keskustella tilanteen vaatimista loma- ja lomarahajärjestelyistä

3.4.2020 klo 14.00
Koronakriisi vaikeuttaa ihmisten lomasuunnitelmia ja yritysten mahdollisuuksia antaa vuosilomia normaalisti. Tästä syystä Teknologiateollisuus on neuvotellut sopimuskumppaniensa kanssa suosituksesta, joka mukaan työpaikoilla keskusteltaisiin ja tarvittaessa sovittaisiin vuosilomiin ja lomarahaan liittyvistä järjestelyistä. Suosituksesta on sovittu Teollisuusliiton kanssa, tietotekniikan palvelualalla sekä ylempiä toimihenkilöitä koskien teollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla. Ammattiliitto Pron kanssa vastaavia suosituksia ei ole tehty.

Tavoitteena tulisi olla, että järjestelyillä turvattaan henkilöstölle tarpeellinen lepo ja samalla vahvistetaan työpaikan tulevaisuuden näkymiä. Kyse on suosituksesta eikä muutoksesta työehtosopimuksiin.

Käytännössä järjestelyissä olisi kysymys siitä, että vuosilomaa kohdennettaisiin tilanteen vaatiessa lomakauden ulkopuolelle. Lisäksi voitaisiin sopia muutoksista lomarahan maksamisajankohtaan ja/tai lomarahan tai sen osan vaihtamisesta vastaavaan vapaaseen.

Vaikka kaikilla Teknologiateollisuuden sopimusaloilla ei ole sovittu suosituksesta, vuosilomalaki ja työehtosopimukset antavat mahdollisuuden em. asioista sopimiseen.

Teknologiateollisuuden jäsenyrityksille asiasta löytyy tarkempaa ohjeistusta Tyosuhdepalvelu.fi-sivustolta.

Alkuperäistä uutista on päivitetty 6.4.2020, 7.4.2020 ja 8.4.2020.

 

Teksti on mukana Teknologiateollisuuden huhtikuun uutiskirjeessä.