läppärit
Uutinen

Verojen maksujärjestelyn ehtoja helpotetaan – haku 21.4.2021 alkaen

13.4.2021 klo 16.24
Koronatilanteen jatkuessa verojen maksujärjestelyihin ehdotetaan jälleen huojennuksia. Koronan takia maksuvaikeuksiin joutunut yritys voi hakea lisää maksuaikaa veroille.

Valtiovarainministeriö valmistelee lakimuutosta maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskoron tilapäisestä alentamisesta 7 prosentista 2,5 prosenttiin. Alennettua korkoa sovellettaisiin kaikkiin maksujärjestelyissä oleviin veroihin 1.5.2021 alkaen.

Samalla Verohallinto keventää maksujärjestelyn muita ehtoja. Veron takaisinmaksun maksuerät voidaan jaksottaa enintään 24 kuukauden ajanjaksolle, kuukausierin. Lykätyt verot siis eivät tule maksuun kerralla. Ensimmäinen maksuerä tulee maksettavaksi kuukauden kuluttua maksujärjestelyn hyväksymisestä. Tässä Verohallinnon ohjeistus yrityksille.

Helpotettuun maksujärjestelyyn pääsemisen edellytyksenä on, että yritys on antanut kaikki veroilmoitukset, tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset määräajassa. Veroja ei saa olla ulosotossa.

Erona viimekeväiseen maksujärjestelymalliin:

 • Uutta helpotettua maksujärjestelyä voi hakea, vaikka aiempi maksujärjestely olisi rauennut, jos verot eivät ole vielä ulosotossa.
 • Uutta helpotettua maksujärjestelyä voi hakea myös, vaikka aiempi maksujärjestely olisi edelleen voimassa. Näin verojen maksamiseen saa vielä lisää aikaa. Aiempi maksujärjestely korvataan uudella.

Maksujärjestely raukeaa, jos yritys ei anna uusia vero- ja muita ilmoituksia, maksa maksuohjelman eriä määräajassa tai yritykselle syntyy uutta verovelkaa maksujärjestelyn aikana.

Koska verovelat ovat suoraan ulosottokelpoisia, merkittävä huojennus on, että käsittelyssä oleviin maksujärjestelypyyntöihin liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon. Maksujärjestelypyyntö keskeyttää perintätoimenpiteet, kunnes asia on ratkaistu. Yrityksen verovelkaa ei myöskään julkaista verovelkarekisterissä eikä protestilistalla.

Helpotetun maksujärjestelyn hakeminen

 • Maksujärjestelyjä voi hakea 21.4.2021 alkaen, kuitenkin ennen 31.8.2021.
 • Hakemukset voidaan lähettää OmaVero-palvelun kautta,
  puhelimitse numerosta 029 497 028 tai postitse.
 • Maksujärjestelyhakemusta koskeva päätös julkaistaan OmaVerossa ja lähetetään kirjeitse tai Suomi.fi-viestinä.

Verohallinnon sivuilla on kattavat ohjeet OmaVeron käyttämisestä.

Näin teet maksujärjestelypyynnön OmaVerossa:

 • Kirjaudu OmaVeroon
 • Valitse OmaVeron etusivulta Toiminnon-kohdasta ”Kaikki toiminnot”.
 • Valitse avautuvalta listalta ”Maksujärjestelypyyntö”.
 • Ensimmäisellä sivulla näet maksujärjestelypyyntöön kuuluvat verot ja maksettavan summan. Valitse maksuerien lukumäärä (1-24 kuukautta).
 • Valitse ensimmäisen maksun eräpäivä (30 päivän sisällä pyynnön tekemisestä), lisää yhteystietosi ja lähetä hakemus.

 

Lisätietoja:
Maria Volanen
johtava asiantuntija, veropolitiikka
040 5323 744
maria.volanen@teknologiateollisuus.fi

 

Teksti on mukana huhtikuun uutiskirjeessä.