Uutinen

Yhteistyö tulevaisuuden ammattiosaamisen eteen käynnistyi Etelä-Pohjanmaalla

Huoli kilpailukyvystä ja valmistavan teollisuuden tulevaisuudesta Suomessa yhdistää yrityksiä ja teknologia-alojen oppilaitoksia. Kone- ja metallituoteteollisuuden pk-yrityksissä osaavan henkilöstön saatavuus on suurin yksittäinen haaste liiketoiminnan kehittämiselle. Huoli liittyy niin ammatillisen osaamisen tasoon kuin osaajien saatavuuteen. Yhteistyö tulevaisuuden ammattiosaamisen ja -osaajien eteen käynnistyi Etelä-Pohjanmaalla.

Ensi vaiheessa yhteistyöhön ovat lähteneet mukaan kone- ja metallituoteteollisuuden ja metallien jalostuksen yrityksiä, jotka haluavat kehittää omaa kilpailukykyään, yhdistää voimavaroja muiden teknologiayritysten kanssa sekä lisätä ammattiosaamisen vetovoimaisuutta.

 

Yhteistyön tavoitteena on parantaa:

  • ammattiosaamisen tasoa ja kilpailukykyä yrityksissä ja yritysverkostoissa käytännönläheisten ja tehokkaiden toimintamallien avulla;
  • kone- ja metallitekniikan ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten valmistumista ja osaamisen työelämärelevanssia
  • teknologiateollisuuden töiden ja teknologia-alojen koulutuksen vetovoimaa peruskoulun päättäneiden keskuudessa.    

 

Yritysten tarpeet etusijalla

Yritysten kasvu ja menestys perustuvat ratkaisevasti uusiutumiseen ja uusien liiketoimintojen kehittämiseen. Tämä asettaa kovia tavoitteita liiketoiminnan vaatimuksia vastaavan ammattiosaamisen saatavuudelle.

Kilpailun kiristyessä kaikenkokoisissa yrityksissä on korostunut tarve panostaa pitkäjänteisesti toimintamalleihin ja ydinosaamisiin, jotka tukevat yrityksen uusiutumista ja kasvua, toteaa hankkeessa mukana olevan Veljekset Ala-Talkkari Oy:n  toimitusjohtaja Antti Ala-Talkkari.

Työstämme ja testaamme toimintamalleja osaamisen ja toimintatapojen kehittämiseen liiketoimintalähtöisesti, Teknologiateollisuuden palveluksessa helmikuussa aloittanut projektipäällikkö Antti Holappa kertoo.

Tehokkaita toimintamalleja kaivataan myös yhteistyöhön nuorten, opettajien ja oppilaitosten johdon kanssa. Yrityksiltä saadun palautteen mukaan pk-yritykset pitävät osaavan henkilöstön saatavuutta suurimpana yksittäisenä haasteena liiketoiminnan kehittämiselle keskipitkällä aikavälillä. Uusia ammattiosaajia, erityisesti kone- ja metallitekniikan ammattiosaajia, tarvitaan tulevina vuosina. Nuorten hakeutuminen kone- ja metallitekniikan ammatilliseen koulutukseen on viime vuosina huolestuttavasti vähentynyt.

Oleellista on, että löydämme sellaisia toimintamalleja ja pelisääntöjä nuorten ja oppilaitosten kanssa tehtävään yhteistyöhön, jotka soveltuvat myös pk-yritysten arkeen, Holappa sanoo.

 

Tavoitteena pysyvät toimintamallit

Hankkeen toimenpiteitä ovat mm.

  • kriittisten kehittämiskohteiden (esim. ansaintamalliin liittyvä erityisosaaminen, automaatio- ja tietotekniikan käyttö, laatu, työssä oppimisen toimintamallit) priorisointi yritysverkostoissa
  • henkilöstön kehittämishankkeet yrityslähtöisesti ja verkostomaisesti
  • kummiluokkayhteistyö ammattiopistojen kone- ja metallitekniikan luokkien kanssa
  • yritysten ja ammattiopistojen yhdessä työstämät opintokokonaisuudet ja toteutukset
  • teknologiapäivät ja TET-jaksot yrityksissä peruskoululaisille.

Hankkeessa mukana olevilla yrityksillä on tärkeä rooli tarpeiden määrittelyssä ja mahdollisuus vaikuttaa kehitysaihioiden jalostumiseen käytännönläheisiksi toimintamalleiksi.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Antti Holappa, puh. 0400 137 851 (Seinäjoki)

Asiantuntija Anne-Mari Tiilikka, puh. 050 590 4506

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi