Uutinen

Yli 400 000 euroa opetuksen kehittämiseen

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö jakoi yhteensä 419 000 euroa matemaattisluonnontieteellisten aineiden, tietotekniikan ja teknologian perusopetusta edistäville hankkeille.

Säätiön syyskuiseen hakuun tuli yhteensä 122 hakemusta yleissivistävistä kouluista ja niiden toimintaa tukevilta tahoilta. Rahoitusta päätettiin antaa 17 eri hankkeelle yhteensä 419 000 euroa. Apurahat jaettiin 11. joulukuuta juhlatilaisuudessa Helsingissä.

"Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa hankkeen sopivuuteen säätiön missioon ja sen uutuusarvoon. Tärkeää oli myös, että hanke on luonteeltaan sellainen, että sitä voi hyödyntää kouluissa pidemmälläkin tähtäimellä", sanoo Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamies Mervi Sibakov.

Havainnollista ja hauskaa matematiikan opetusta

"Aika monessa hakemuksessa kaivattiin kouluun tablet-tietokoneita oppilaiden käyttöön. On hyvä, että teknologiaa halutaan hyödyntää opetuksessa, mutta mukaan tarvitaan myös pedagogista juonta", Sibakov sanoo. "Matematiikan elämykselliseen opetukseen tähtääviä hankkeita oli mukana kuitenkin ilahduttavan monta."

Tällainen on esimerkiksi Turun Matikkamaan Mattoteline-hanke, jossa etsitään kirjasta irtautuvia opetuskeinoja: matematiikkaa pyritään opettamaan konkreettisilla toiminnallisilla välineillä, näppituntumalla. Tulokset julkaistaan avoimella verkkosivulla, joten kaikki pääsevät niitä hyödyntämään. Myös Kenguru-matematiikkakilpailussa on perinteisestä poikkeavia tehtäviä, jotka antavat iloisia oivalluksia – kilpailussa voivat menestyä myös ne, jotka eivät ole koulumatematiikassa luokkansa parhaita.

Matematiikan kirjankin voi tehdä innovatiivisella tavalla: Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen oppimateriaalien tuottamiseen tähtäävässä projektissa luodaan kirjasarjaa lukion pitkään matematiikkaan yhteisöllisesti niin, että sisällöntuottajat voivat tehdä muutoksia opetusmateriaaliin koko kirjoitusprosessin ajan. Näin vältetään virheitä ja saadaan erilaisia ideoita käyttöön.

Yritysyhteistyöstä mausteita oppitunneille

Rahoitusta saaneiden joukossa oli myös hankkeita, joissa korostui koulujen yhteistyö läheisten teknologiayritysten kanssa. Vierämän lukiossa on suunniteltu kurssi, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä mm. metsäkoneyritys Ponssen kanssa. Kurssin tavoitteena on antaa lukiolaisille käsitys kansainvälisen pörssi- ja teknologiayrityksen toiminnasta. Lukiolaiset tutustuvat Ponssen toimintaan ja rakentavat kurssin aikana mikroauton.

Aleksis Kiven koulussa Siuntiossa taas on kehitetty innovatiivinen Rauta-aika-hanke, joka rakentuu raudanjalostuksen ympärille. Oppiaine- ja luokkatasorajat ylittävässä opetuskokonaisuudessa muun muassa tutustutaan raudanjalostusyritysten toimintaan, historiaan, malmien ominaisuuksiin ja alan ammatteihin.

Lisätietoja:

asiamies Mervi Sibakov, puh. 09 192 3326, gsm 040 772 2882,

mervi.sibakov(at)teknologiateollisuus.fi.

LIITE: Kaikkien rahoitusta saaneiden hankkeiden esittelyt (pdf)