7 totuutta teknologiateollisuudesta

|
Markku Alhonen

Teknologiateollisuudella – ja ehkä teollisuudella yleisemminkin – on haasteita julkisuuskuvansa kanssa. Vielä edelleenkin mielikuva savupiipputeollisuudesta sekä sen yksipuolisista ja likaisista työtehtävistä ponnahtaa esiin, kun ihmisten kanssa keskustelee.  

Lyhyellä tähtäimellä julkisuudessa näkyvät myös suhdannetilanteesta johtuvat sopeuttamistoimet. Silloin uutisia hallitsevat yt-neuvottelut ja toimintojen uudelleenjärjestelyt. Irtisanomisen kohteeksi joutunutta ei paljon lohduta se, että uudistuminen avaa uusia kasvunäkymiä ja mahdollisuuksia uudelle osaamiselle. Näin kuitenkin on.

Teknologiateollisuus on monipuolinen toimiala, jossa on tarjolla monipuolisia tehtäviä. Se rekrytoi vuositasolla vajaa 30 000 uutta osaajaa. Teknologiateollisuus työllistää suoraan lähes 300.000 henkilöä Suomessa. Välillisten vaikutusten kautta se antaa toimentulon kaikkiaan 700.000 suomalaiselle.

Yritysten ja oppilaitosten tiiviillä yhteistyöllä varmistetaan, että valmistuville osaajille löytyy hyviä työpaikkoja Suomessa. Tähän yritykset panostavat vahvasti paikallisesti.

Teknologiateollisuus työllistää ja tuo hyvinvointia Suomelle. Siinä ovat kaksi ensimmäistä totuutta teknologiateollisuudesta.

On myös totta, että vain osaava Suomi menestyy. Teknologiateollisuus, sen 100-vuotissäätiö ja teknologiayritykset osallistuivat noin 140 miljoonan euron lahjoituksella Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston pääomittamiseen 2010-luvun alussa. Vuonna 2015 Teknologiateollisuus lahjoitti neljälle tekniikan yliopistolle lisäksi 11 miljoonaa. Tämän päälle tulee vielä säätiön vuosittainen hankerahoitus. Suomalainen osaaminen on teknologiateollisuudelle tärkeää.

Suomalaiset teknologiatuotteet ja niihin liittyvät palvelut ovat maailman huippua. Teknologiateollisuus vastaa kolmesta neljäsosasta elinkeinoelämän tutkimus- ja kehittämisinvestoinneista. Haluamme olla parempia.

Ympäristöosaaminen on suomalaisen teknologiateollisuuden valttikortti. Kiertotalouden periaatteet pitävät huolta siitä, ettei hukkaa synny. Tuotteet ja materiaalit sekä niiden arvo vähintäänkin säilyy tai jopa kasvaa kierrossa. Kierrätettävät materiaalit ja raaka-aineet korvaavat luonnosta saatavat uudet raaka-aineet.

Monista yhteiskunnan suurista muutoksista – ilmastonmuutoksesta, väestön ikääntymisestä ja globalisaatiosta – selvitään, kun hyödynnämme entistä tehokkaammin tietotekniikkaa. Monet yksinkertaiset, tylsät ja suorittavat työt siirtyvät historiaan digitalisaation myötä. Se ei kuitenkaan tarkoita työttömyyden lisääntymistä, sillä useiden ennusteiden mukaan digitalisaatio luo ympärilleen uusia taitoja vaativia työtehtäviä.

Teknologiateollisuus uudistuu. Meneillään on rakennemuutos, jossa syntyy uusia yrityksiä, pk-yritykset kasvavat ja kansainvälistyvät sekä työllistävät. Tämä on Suomen kannalta elintärkeää, sillä ilman teknologiaperusteista talouskasvua jäämme jälkeen kansainvälisessä kilpailussa ja taloutemme heikkenee.

Kasvuyrityksillä on koko Suomen taloudelle iso merkitys paitsi talouden rattaiden rasvaajina myös uudenlaisten, tulevaisuuden innovaatioiden luojina. Ne helpottavat yrityskentän rakennemuutosta tuomalla markkinoille uusia osaamisalueita, bisnesmalleja ja teknologioita.

Teknologiayrityksillä ja Suomella on kohtalonyhteys – kun yritykset menestyvät, Suomikin menestyy. Tässä oli seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta.

Markku Alhonen
Apulaisjohtaja, Viestintä
Teknologiateollisuus ry

Kirjoitus on julkaistu Metallitekniikka-lehden nro 11/2016 kolumnina.