Ennenkuulumaton kokeilu kannatti 

nora_elers-6hiresrajattu.jpg

Ennenkuulumaton kokeilu kannatti 

Ti, 14.01.2020 - 09:05 |
Nora Elers

MustRead teki meille vuosi sitten kiinnostavan ehdotuksen. Lähtisikö Teknologiateollisuus rahoittamaan MustReadin EU-kirjeenvaihtajaa, joka tuottaisi viikoittain sisältöä teknologia-alan kannalta keskeisistä EU-hankkeista? Meillä ei olisi mitään valtaa varsinaiseen sisältöön, mutta pääsisimme ennen pestin alkua sopimaan niistä teemoista, joita kirjeenvaihtaja seuraisi.  

Ehdotus oli ennenkuulumaton. Siitä piti kuulla lisää. 

Euroopan unionin supervuosi oli alkamassa, EU-vaalit olivat toukokuussa ja komission uutta ohjelmaa valmisteltiin Suomen puheenjohtajuuskauden aikana loppuvuoden. Samaan aikaan maailman eri kolkissa kuohui, brexit uhkasi ja ilmastonmuutoksen hillintä nousi aidosti globaaliksi kysymykseksi. EU:n rooli ja merkitys globaalina toimijana on Suomen kannalta keskeisempi kuin koskaan.  

EU:ssa päätetään keskeisistä suomalaisiin ja Suomessa toimiviin yrityksiin vaikuttavista asioista, mutta suomalaisessa julkisessa keskustelussa EU näkyy varsin vähän ja yleensä kriisiuutisoinnissa. Julkisuuden perusteella vaikuttaa usein siltä, että Brysselissä pitää lähinnä estää hölmöjen tai väärien päätösten syntyminen. Vuonna 2018 Brysselissä työskenteli kuusi suomalaisen median lähettämää kirjeenvaihtajaa. Määrä on todella pieni verrattuna esimerkiksi monen suomalaisen aluemedian toimittajamäärään. 

Sanoimme siis ehdotukselle kyllä ja lähdimme mukaan kokeiluun. Tukemisen malli oli samankaltainen kuin yliopistojen lahjoitusprofessuurissa. Toimittaja oli journalistisesti riippumaton rahoituksesta. Sisältöjen oikeudet olivat MustReadilla ja sisällöt heijastivat julkaisun journalistista linjaa ja formaattia.  

Vuoden 2019 alussa toimittaja Heli Satuli aloitti MustReadin Brysselin kirjeenvaihtajana ja alkoi tuottaa sisältöä teknologia-alan kannalta keskeisistä EU-hankkeista. Varsin iso osa artikkeleista julkaistiin MustReadin lisäksi myös Teknologiateollisuuden omilla nettisivuilla vapaasti luettavina versioina.  

Yhteistyö MustReadin kanssa tarjosi meille paitsi kannaltamme keskeistä tietoa EU-päätöksistä myös mahdollisuuden vaikuttaa omalta osaltamme siihen, että suomalaiset ja päättäjät saavat oikeaa, journalistisesti riippumattomasti tuotettua tietoa meidän kaikkien kannalta keskeisistä asioista. Se on Suomen pitkäaikainen etu, jonka ajamiseen Teknologiateollisuus on strategiassaan sitoutunut. 

Sopimus oli vuoden mittainen. Olen erittäin iloinen siitä, että toiminta jatkuu nyt Finanssiala ry:n rahoittamana. Satuli keskittyy seuraavaksi artikkeleissaan etenkin kansainväliseen talouteen ja finanssialaan. Sisältö tulee olemaan enemmän kuin relevanttia myös teknologia-alan kannalta, onhan teknologiateollisuus Suomen merkittävin vientiala.  

Kiitos hyvästä yhteistyöstä, MustRead ja Heli Satuli! 

Nora Elers 
johtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet 
Teknologiateollisuus ry