Hallitus, teillä on vielä aikaa vauhdittaa työhön johtavaa maahanmuuttoa ja työllisyyttä tukevia toimia

Milka Kortet, Teknologiateollisuus

Hallitus, teillä on vielä aikaa vauhdittaa työhön johtavaa maahanmuuttoa ja työllisyyttä tukevia toimia

24.3.2022 klo 6.00 |
Milka Kortet

Takapihallamme riehuva sota on haastanut täysin ennakoimattomalla tavalla tällä hallituskaudella uudistamisen kohteena olevaa oleskelulupajärjestelmää. Suomessa käynnistettiin viivytyksettä tarvittavat toimet ukrainalaispakolaisten auttamiseksi, ja poliittista yksimielisyyttä osoittaen aktivoitiin ns. tilapäisen suojelun direktiivi. Historiallisen nopea reagointi tilanteeseen on osoitus siitä, että kun on tahtoa, löytyy myös tie – jopa eri ministeriöiden ja poliittisten puolueiden välillä.

Vaikka katseemme on juuri nyt – aivan oikein – pakolaisvirroissa, Suomi ja yritykset tarvitsevat edelleen työhön johtavaa maahanmuuttoa ratkaisuna osaajapulaan. Suomella tulee olla maailman luotettavin saumaton maahanpääsyn ja yhteiskuntaan asettautumisen palvelujärjestelmä sekä muuttuneeseen maailmaan vastaava ulkomaalaislainsäädäntö. Hallituksen käynnistämät avaukset kuten d-viisumi tai sertifioidut työnantajat eivät saa jäädä toteutumatta.

Maahanmuuttajien lupaprosessien ja asettautumisen hidaste on edelleen eri kohdissa oleva vaatimus asiakkaan kasvokkain tehtävästä tunnistautumisesta.

Maahanmuuttajien lupaprosessien ja asettautumisen hidaste on edelleen eri kohdissa oleva vaatimus asiakkaan kasvokkain tehtävästä tunnistautumisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa maahan muuttavan juoksuttamista luukulta luukulle sekä rekrytoivan yrityksen ja viranomaisen turhia odotteluaikoja asiakkaan esitellessä passiaan eri viranomaisille.

Yksilön näkökulmasta prosessi on turhauttava. Erityisen turhauttava se on silloin, jos omaa palkkaa joutuu vielä maahantulon jälkeenkin odottelemaan kuukausia sen vuoksi, että palkanmaksu edellyttää kasvokkain tapahtuvaa asiointia digi- ja väestörekisterikeskuksessa, verottajalla ja lopuksi jonottamista pankkipalveluihin.

Vuodesta viikkoon -grafiikka

 

Luotettava tekniikka ja ratkaisut digitaaliseen tunnistautumiseen sekä kansalaisen sähköisen identiteetin muodostamiseen ovat olemassa. Valtionvarainministeriö on myös valmistellut henkilötunnuksen uudistusta sekä sähköisen identiteetin hanketta, jotka raivaavat esteitä sähköisen tunnistautumisen tieltä.

Pelkät säädökset eivät vielä riitä. Jokaisella ”metropysäkillä” eli eri valtionpalveluissa tarvitaan tahtotila sekä pohjatyöt, jotta niiden omia palveluita muokataan edistämään sähköistä tunnistautumista. Valitettavasti sähköisen tunnistautumisen käyttöönotto törmää edelleen sektorihallinnon ongelmaan eli kukaan ei ohjaa tai johda sitä kokonaisuutena.

KV-osaajan saaminen Suomeen on mahdollista vuoden sijaan viikossa, mutta se vaatii poikkihallinnollista johtamista.

Teknologiateollisuus peräänkuuluttaakin hallitukselta kehysriihen yhteydessä linjausta siitä, miten maahanmuuton prosessin sähköisen tunnistautumisen poikkihallinnollinen johtamishaaste ratkaistaan. Kyseessä ei ole määräraha- vaan johtamiskysymys.

Lisäksi hallitukselta vaaditaan tahtoa määritellä asiasta kokonaisvastuun ottava taho tai viranomainen. Sähköisen tunnistautumisen edistäminen vauhdittaa osaajien maahantuloa sekä tukee työllisyyttä. Tämän vuoksi asian tulisi myös olla vahvasti työllisyyden ministerityöryhmän agendalla.

Lisätiedot:

Johtava asiantuntija Milka Kortet, (koulutus ja osaaminen), puh. 050 569 7856, milka.kortet@teknologiateollisuus.fi, twitter: @KortetMilka

Lisää aiheesta:

Ulkomaisten erityisosaajien lupaongelmat hankaloittavat miljoonainvestointien läpivientiä: ”Huippurekry voi luoda ympärilleen kymmeniä paikallisia työpaikkoja”

28 työnhakijasta 4 oli Suomesta – Työperäinen maahanmuutto on elinehto myös ammattiosaajia kaipaaville konepajoille

Onko osaajapula vain työnantajien halpatuontipropagandaa, Milka Kortet?