Tiedote

Suomi ja Viro digitalisaatiota edistävään yhteistyöhön – reaaliaikataloutta kehitetään rajat ylittävillä piloteilla

Teknologiateollisuus ry ja Viron ICT-alan etujärjestö ITL allekirjoittivat aiesopimuksen reaaliaikataloutta (RTE, real-time economy) koskevasta yhteistyöstä. Suomalaisista ja virolaisista yrityksistä ja klustereista koostuva projektiryhmä analysoi reaaliaikaiseen talouden hyötyjä sekä sen vaatimia teknisiä ja lainsäädännöllisiä puitteita. Tarkoituksena on testata rajat ylittävissä pilottiprojekteissa reaaliaikatalouden mahdollisuuksia.

– Suomen ja Viron yhteiset yrityspilotit ovat iso harppaus reaaliaikatalouden edistämisessä. Toimintaympäristön digitalisointi ja transaktioiden automatisointi tähtäävät yritysten hallinnollisen taakan keventämiseen, sanoo Teknologiateollisuuden IT-alasta vastaava johtaja Jukka Viitasaari.

Virossa ja Suomessa on jo digitalisoitu monia taloushallinnon prosesseja, mutta paljon on vielä tekemättä.

– Reaaliaikatalous-yhteisprojekti on hieno esimerkki koko Euroopalle. Kun toimintaympäristö on kunnossa, yritykset voivat keskittyä ydinbisnekseensä yli rajojen, sanoo ITL:n (Estonian Association of Information Technology and Telecommunications) hallituksen puheenjohtaja Anneli Heinsoo.

Projektille perustetaan tänä syksynä ohjausryhmä, jonka tavoitteena on julkaista reaaliaikataloutta koskeva raportti vuoden 2015 ensimmäisen puoliskon aikana. Raportti arvioi reaaliaikatalouteen siirtymisen vaikutuksia ja rajat ylittävään toimintaan tarvittavia lainsäädännöllisiä ja teknisiä puitteita.

Reaaliaikatalous tarkoittaa toimintatapaa, jossa kaupalliset ja hallinnolliset tietovirrat automatisoidaan. Automatisoitu ja digitalisoitu toimintaympäristö, kuten verkkolaskutus, sähköinen verojen maksu ja sähköistetyt tilausprosessit, helpottaa yritysten jokapäiväistä toimintaa ja vapauttaa aikaa muihin asioihin, kuten tuotekehitykseen ja innovointiin. Kaiken kaikkiaan reaaliaikatalous toisi isot tuottavuushyödyt ja vähentäisi harmaata taloutta.

Suomen ja Viron liiketoimintaympäristö on jo monin tavoin edelläkävijä näissä asioissa. Useimmat taloushallintoon ja raportointiin tarvittavat tiedot ovat jo olemassa sähköisessä muodossa. Tietojen hyödyntäminen koko yhteiskunnan tasolla edellyttää, että digitaalisia maksuliikennepalveluita, kuten verkkolaskutusta, käytetään mahdollisimman laajasti niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Seuraava iso askel on eri järjestelmien, prosessien ja systeemien yhdistäminen niin, että niitä voidaan hyödyntää yli yritys- ja maarajojen.

Teknologiateollisuuden ja ITL:n yhteinen tiedote englanniksi 

Lisätietoja:

Jukka Viitasaari, johtaja, Sähkö- ja tietoalat, 040 823 5507, jukka.viitasaari(at)teknologiateollisuus.fi
Juha Saarnio, ryhmäpäällikkö, Innovaatioverkostot, 045 135 2688, juha.saarnio(at)teknologiateollisuus.fi

Reaaliaikaisesta taloudesta Pekka Ala-Pietilän ICT2015-työryhmän raportissa: "Rakennetaan yritysten reaaliaikaisen talouden vaatima infrastruktuuri"