akseli_koskela-3hires.jpg

Kaiken A ja Å(bo) – Saamme Britanniasta sisämarkkinoiden laboratorion

|
Akseli Koskela

Onhan se nyt kumma, että tällainen pehmeäseinäinen, pastellinsävyinen, fengshui-henkinen ja hyvin konmaritettu kokonaisuus kuin EU herättää niin paljon negatiivisia tunteita ja kollektiivista irrationaalisuutta tämän päivän arkitodellisuudessa.

  • Sen BKT on 14 000 miljardia euroa (suurempi kuin USA:n ja Kiinan taloudet!)
  • Tavaramarkkinoistamme 2/3 päätyy unionin alueelle – siis kaksi kolmasosaa kaikista fyysisistä tuotteistamme
  • Osaavalle työvoimalle on vapaat sisämarkkinat, jossa jopa CV:lle on luotu standardi ja ammattisääntelylle on luotu digitaalinen yhteys vaikkapa Kreikan sosiaaliviranomaisiin

Näitä esimerkkejä sisämarkkinoiden hyödyistä lueteltiin torstaina Turun Eurooppa-foorumin talouspäivässä, joka järjestettiin toista kertaa. Voidaan siis jo sanoa, että Suomeen on vihdoin kehittymässä areena EU-keskustelulle, jossa päästään asiaan. Turussa ihmeteltiin myös, miksi tämä iskuja hyvin kestävä markkinatoimija paitsi herättää inhoa, saa myös aikaan turbulenssia? #BoJo

Brexit iskee loven sisämarkkinoihin. Olen halunnut verrata sen shokkiarvoa Venäjän asettamiin vastasanktioihin Krimin kriisin myötä. Eurooppa-foorumissa esitettiinkin arvio, että se mitä venäläinen embargo teki parilla toimialalla Suomessa ja Baltiassa, on Brexit kaikkia toimialoja, kaikkialla EU:ssa ravisuttava shokki. Vaikka Latvian presidentti totesi eilisellä Suomen vierailullaan EU:n vaikutusvallan heikentyneen kouriintuntuvasti 15 vuodessa, loi Turku kuitenkin lohtua murheen alhoon.

Sisämarkkinoihin kuulumisen tai niistä jättäytymisen hintaa on erittäin vaikea mitata; toki pian saamme Britannista yhdenlaisen laboratorion tässäkin suhteessa. Mietin jopa, pitäisikö tätä apokalyptiaa lähteä seuraamaan Brittein saarille lokakuun lopulla. Aikuisuusikäni Berliinin-muurin rakentamisestahan tässä on kyse.

EU käynnistelee pian uutta viisivuotiskauttaan uuden komission puheenjohtajan johdolla. Se ei ole vähän se, eikä luvassa ole mitään vähäpätöistä, jos Ursula von der Leyen saa aikaiseksi sen mitä aikoi toteuttaa ensimmäisen sadan päivän aikana. Hänhän aikoi vastata kaikkiin toiveisiin esitellessään yhdessä huuruisessa yössä kirjoitettua agendaansa Strasbourgissa heinäkuussa. Olimme sitä lehterillä kuuntelemassa suut auki.

Von der Leyenin Strasbourgin buffet sisälsi lupaukset paitsi eurooppalaisesta minimipalkkajärjestelmästä ja työttömyysvakuutusjärjestelmästä, hän lupasi selvittää myös hiilitullien mahdollisuudet sadan päivän aikana. Tällaisen puheen päätteeksi sitä jää miettimään EU-vaikuttamistyökalujensa kokoa.

 

Akseli Koskela

EU-intoilija Giscard d’Estaingin tulevaisuuskonventista lähtien