Sini Kaukonen

Kun uravalintoja ei enää tarvitse tehdä Ally McBealin perusteella

|
Sini Kaukonen

Tanskalaisessa tv-sarjassa Kolmekymppiset päähenkilö Julie muisteli, miksi oli hakeutunut opiskelemaan oikeustiedettä. ”Ally McBealin takia!” Tämä hymyilytti, sillä kyllä, juuri näin myös oma ikäluokkani 90-luvun lopulla valitsi opiskelupaikkansa: prime time -aikaan televisiosta tullut amerikkalainen lakitoimistosarja sai varmasti tuhannet ysärinuoret puurtamaan oikiksen valintakoekirjojen kimpussa.

Internet oli jo olemassa 90-luvulla, mutta tietoa erilaisista opiskeluvaihtoehdoista oli todella vähän. Yliopistojen sivuilla oppiaineita kuvailtiin muutamilla, tiedekielisillä lauseilla. Onnekkaita olivat ne, joiden koulussa oli hyvä opo, joka osasi avata erilaisia vaihtoehtoja. Tarjolla oli tietenkin myös viisaiden sukulaisten neuvot: ”Kyllä kauppaopistossa oppii kaiken elämässä tarpeellisen” tai ”Aina meidän suvussa on haettu lääkikseen/opettajaksi/Otaniemeen”.

Lama-aikana kasvaneita nuoria kiinnosti kovasti se, millaiselle osaamiselle olisi tulevaisuudessa kysyntää. Työttömyys oli tuttua aivan liian monelle, ja painetussa sanomalehdessä julkaistuja palkkataulukkoja syynättiin tarkkaan.

Nykyään moni asia on toisin, ja jopa paremmin. Ensinnäkin, nuoria kiinnostavat sellaiset asiat kuin työn merkityksellisyys ja kiinnostavuus. Toki kiinnostavat myös palkka ja oma työmarkkina-asema.

Olisi tärkeää tutustua myös sellaisiin työtehtäviin, jotka eivät näy omassa arjessa.

Toiseksi, tietoa erilaisista opinnoista ja ammateista on tarjolla yllin kyllin. Tietoa voi olla jopa ähkyksi asti, mutta olisi tärkeää tutustua myös sellaisiin työtehtäviin, jotka eivät näy omassa arjessa. Esimerkiksi teknologia-alan työt ovat usein tällaisia. Tässä kolme vinkkiä, mistä löydät niistä tietoa:

  • Aitojen ihmisten aidot opiskelu- ja uratarinat. MyTech.fi-sivustolta löytyy lähes sadan nuoren teknologia-alan osaajan tarina, aina opintovalinnoista nykyisen työn esittelyyn. Tiesitkö esimerkiksi, että on sellainen ammatti kuin tietomallintaja? Tai että ympäristöosaaminen on monen teollisuusalan suunnittelijan työn keskiössä?
  • Millaiselle osaamiselle on kysyntää? Teknologiateollisuus julkaisi vastikään selvityksen siitä, millaisia osaamistarpeita teknologia-alan yrityksillä on tulevina vuosina. Tiivistetysti voi sanoa, että digitalisaatioon ja kestävään arvonluontiin liittyvällä osaamisella ei voi mennä vikaan. Tämän lisäksi yritykset kaipaavat yhä monialaisempaa ja monimuotoisempaa osaamista. Yleisistä työelämätaidoista kyky ja motivaatio oppia uutta on ylitse muiden. Päivittyvät osaamistiedot löytyvät Osaamispulssi-sivustolta.
  • Tutustu työelämään, edes etänä. Talous ja nuoret TAT järjestää yhteistyössä eri toimialojen kanssa Maailman suurimman etäTET-viikon marraskuussa (Teknologiateollisuuden päivä 28.11.). Tämä on vähintäänkin tervetullutta aikana, jolloin monen nuoren TET-jakso on koronan takia jäänyt toteutumatta. Toivottavasti mahdollisimman moni opo ja opettaja on ilmoittanut ryhmänsä mukaan! Ja toivotaan myös, että pandemiatilanne hellittäisi ja työelämään pääsisi tutustumaan taas myös livenä.

Enää valinnoissa ei siis tarvitse nojata tv-sarjoihin, tubettajiin tai oman lähipiirin kokemuksiin, tietoa on tarjolla ja esimerkiksi opot ovat taitavia hyödyntämään sitä. Tämä ei kuitenkaan vähennä sitä tosiasiaa, että ympäristön asenteilla on erittäin iso merkitys valintoja tehdessä. Lähipiiri, pitäkää siis silmänne auki erilaisille vaihtoehdoille, jottei valintoja tekevän nuoren näkymä erilaisista mahdollisuuksista kaventuisi liikaa.

Jos valinta alkaa kaduttaa, ei hätää, nykypäivän työelämään kuuluu jatkuva uuden oppiminen.

Ja teille, nykynuoret, sanon: älkää peljätkö valtavaa informaatiomäärää, vaan tutkikaa uteliaasti eri vaihtoehtoja. Jos valinta alkaa kaduttaa, ei hätää, nykypäivän työelämään kuuluu jatkuva uuden oppiminen ja täydennyskoulutus, jopa täysin uudelta alalta. On hyvin todennäköistä, että tulevaisuuden työtehtävääsi ei ole vielä edes olemassa!

Sini Kaukonen, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi, Twitter: @SKaukonen

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja yhteiskuntatieteilijä, joka olisi todellakin hakenut Allyn perässä oikikseen, jos pääsykoekirjoja olisi ollut vähemmän.

Lue myös:

Blogi: Nyt on tietoa osaamistarpeista! – Näin hyödynnät teknologia-alan Osaamispulssi.fi-sivustoa

Artikkeli: Nyt olisi kysyntää digi-, vähähiilisyys- ja kiertotalousosaamiselle: Nämä ovat lähivuosien tärkeimmät osaamistarpeet

TET-harjoittelijan blogi: TET-paikka on hyvää mainosta opiskeluita ja ammatinvalintaa pohtivalle – Yritysten kannattaisi tarjota mahdollisuuksia vaikeinakin aikoina