sanna_rauhansalo-3hiresm.jpg

Neljä vuotta sitten oli Uudistumisen aika, nyt tarvitaan Tekoja Suomelle

|
Sanna Rauhansalo

Neljä vuotta sitten Teknologiateollisuus kannusti puolueita ja Suomea uudistumaan. On uudistumisen aika, toistimme yritysten kanssa yhdessä ja erikseen. Tuolloin tarvittiin isoja uudistuksia, jotta Suomi saataisiin kasvuun. Kaula kilpailijamaihin oli revennyt, eikä veto näyttänyt koskevan Suomessa toimivia yrityksiä tai tuotteita.

Lopulta aika yllättäen hallituspohjaksi muodostui yrittäjyyttä ymmärtävä trio – keskusta, perussuomalaiset, kokoomus, jotka yhdessä laajan äänestäjätuen turvin lähtivät uudistamaan Suomea: kilpailukykysopimus, maakuntauudistus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Tätä Suomi tarvitsi, uutta tapaa toimia, rakenteellisia uudistuksia, uusia tuulia. Mutta kuten monta kertaa aiemmin, mitä pidemmälle uudistukset venyivät, sitä vaikeammaksi kävi päätöksenteko.

Leikkauksia oli tuolloin tehtävä, mutta leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta näyttäytyvät yritysten arjessa tänään. Osaavia työntekijöitä tarvitaan alalla kuin alalla ja samaan aikaan meillä on edelleen verrattain korkea työttömyys. Tarjolla on mielenkiintoisia töitä ja vapaana opiskelupaikkoja, jotka johtavat näihin töihin. Ammatillisen koulutuksen uudistus oli välttämättömyys, mutta paljon jäi vielä tehtävää seuraavalle hallitukselle.

Näyttää myös siltä, että kaikki puolueet ovat valmiita lisäämään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta pitkäjänteisesti. Innovointi vaatii osaamista, kykyä ja halua, mutta myös rahaa, jotta pystymme luomaan ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Samalla on kuitenkin huolehdittava, ettei hommaa tehdä hölmöläisten peitonjatkomenetelmällä.

Vaikka tällä hetkellä nykyisestä hallituksesta päällimmäisenä mielessä voi olla soteuudistuksen epäonnistuminen ja hallituksen hajoaminen juuri ennen vaalikauden loppua, on tämä hallitus saanut aikaan hyviäkin asioita. Tällä kaudella on työllisyys noussut 72 prosenttiin ja syntyi kiky-sopimus, jonka synnyttämisestä ei tyylipisteitä voi antaa, mutta jonka ansiosta Suomen kilpailukyky parani selkeästi.

Suomi on nyt taloudellisesti paremmassa kunnossa kuin neljä vuotta sitten ja seuraavan hallituksen on huomattavasti helpompi jatkaa tehden Tekoja Suomelle.

Kirjoittaja on Teknologiateollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö