REACHin tulisi tukea paremmin kiertotaloutta

|
Hannele Tonteri

EU:n kemikaaliasetus REACH käsittää kemikaalien rekisteröinnin, arvioinnin, lupamenettelyn vaarallisiksi todetuille aineille ja rajoituksia vaaralliseksi todettujen aineiden käytölle. Tarkoituksena rekisteröidä vuoteen 2018 mennessä kaikki aineet, joita valmistetaan tai tuodaan EU:n talousalueelle 1000 kg tai enemmän. Asetuksella halutaan varmistaa ihmisten terveyden- ja ympäristönsuojelun korkea taso. Lisäksi asetuksella halutaan luoda edellytykset ja edistää vaihtoehtoisten metodien kehittämistä aineiden vaarallisuuden arvioimiseksi.

Asetuksen toimeenpanija Euroopan kemikaalivirasto ECHA ja jäsenvaltiot keskustelevat parhaillaan äärimmäisen pienen pitoisuusrajan asettamista lyijylle. Tämä pitoisuusraja perustuu lyijy-ionin toksisuusominaisuuksiin. Kuitenkin tutkimuksella on osoitettu, että lyijyn pitoisuus eli paino-% ei kuvaa oikein sen vaarallisuutta kiinteissä metalliseoksissa. Lyijyä sisältäviä kiinteitä metalliseoksia tulee siis tarkastella eri raja-arvoin myrkyllisyyden suhteen kuin puhdasta lyijy-ionia.

Kiertoromun saanti turvattava

Metalleja voidaan käytännössä kierrättää loputtomasti. Kuitenkin lyijylle ehdotettu pitoisuusraja-arvo on selkeästi pienempi kuin mitä lyijyä on keskimääräisessä kiertoromussa. Lyijyä on pienissä määrin alumiini-, sinkki- ja kupariromussa. Messingissä lyijy on edelleen tärkeä seosaine, ja vaikka on kehitetty ns. lyijytön messinki sekin sisältää enemmän lyijyä kuin mitä nyt keskustelun alla oleva lyijylle ehdotettu pitoisuusraja.

Kiertoromu on tärkeä metalliteollisuuden raaka-aine, ja sillä on oleellinen merkitys nykyiseen metallien valmistukseen. Metalleja valmistava teollisuus käyttää raaka-aineena kiertoromun eli vanhan romun lisäksi omasta valmistusprosessista vapautuvan ns. uuden romun. Kiertotalouden kehittymisen näkökulmasta kierrätetyn materiaalin määrä uusien materiaalien valmistuksessa pitäisi saada kasvamaan.

Kiertoromua voitaisiin käyttää enemmänkin kuin nyt on saatavilla. Teollisuuden kiertoromun saanti on siis syytä turvata. Kiertoromun käyttö vähentää primääristen raaka-aineiden tarvetta, valmistuksen energian tarvetta sekä päästöjä ja jätteitä. Alumiini toimii tässä hyvänä esimerkkinä, koska alumiinin valmistamiseen romusta kuluu energiaa vain 5 % primäärisestä raaka-aineesta valmistettuun alumiiniin verrattuna.

Asiantuntija Hannele Tonteri
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi