Suomi ei nouse ilman investointeja

|
Jukka Palokangas

Suomen kansantalous lukeutuu EU-maiden heikoimmin kehittyneisiin maihin alkuvuoden 2008 jälkeen. Suomen bruttokansantuote oli vuoden 2014 tammi-kesäkuussa 6,5 prosenttia alemmalla tasolla kuin kuusi vuotta sitten. Suomen kaltaista alamäkeä on Länsi-Euroopassa koettu ainoastaan Italiassa ja Espanjassa. Ruotsissa ja Yhdysvalloissa bkt on kasvanut kaikkiaan seitsemän ja Saksassa neljä prosenttia vuoden 2008 alun jälkeen.  

Venäjän taloustilanne ja talouspakotteet vaikeuttavat entisestään Suomen mahdollisuuksia päästä uuteen kasvuun. Suomen viennistä Venäjän osuus on ollut viime vuosina 10 prosentin luokkaa. Ukrainan ja Venäjän kriisin myötä Venäjän osuus Suomen viennissä uhkaa pudota viiteen prosenttiin lähimmän vuoden aikana. Pakotteiden ja vastapakotteiden vaikutukset ovat pitkäkestoisia.   

Suomen nousun edellytykset riippuvat vientiteollisuuden ja erityisesti teknologiateollisuuden kehityksestä maassamme. Nykyisin teollisuusyritykset kattavat noin 90 prosentista Suomen tavara- ja palveluviennistä.

Teollisuus on myös palveluviennin moottori

Teollisuuden tuotanto Suomessa on pudonnut noin viidenneksen vuoden 2008 alusta ja Suomen koko tavara- ja palveluvienti lähes yhtä paljon. Palveluvienti ei ole korvannut tavaraviennin pudotusta ja palveluviennin arvostakin meillä 4/5 osaa perustuu teollisuusyritysten palveluvientiin.   

Suomen viennin ja talouden supistuminen uhkaa jäädä pysyväksi, ellei teollisuuden tuotantoa saada kasvuun. Se edellyttää kilpailukyvyn palauttamisen ohella teollisuuden tuotantokapasiteetin lisäämistä, sillä nopeasti supistunut teollisuuden tuotantokyky on enää 80 prosenttia vuoden 2008 alun tasosta. Nykyinen tuotantokapasiteetti ei siis mahdollista sitä tuotantoa ja vientiä, jolle Suomen talous vielä kuusi vuotta sitten perustui. Julkisen sektorin koko ja sen aiheuttama kustannustaakka elinkeinoelämälle on ylivoimainen. Verotusta ja maksuja kiristämällä Suomen selviytymismahdollisuudet heikkenevät entisestään. Hallitus on noudattanut juuri tällaista politiikkaa.  

Maailmantalous kasvaa edelleen 3 - 4 prosentin vuosivauhtia. Mahdollisuudet Suomen talouskriisin selättämiseen ovat vielä olemassa, mutta tiimalasi on valumassa tyhjiin. Muutoksen aikaansaaminen edellyttää teollisuuden investointien merkittävää lisääntymistä. Nyt teollisuusyritysten investoinnit Suomessa ovat vuositasolla 6,5 miljardia euroa, kun vuonna 2008 ne olivat noin 9 miljardia euroa.

Investointeja Suomeen jarruttavat maamme korkea kustannustaso, yritysten kannattavuusongelmat, yritysverotuksen poukkoilevuus ja heikot investointikannusteet sekä jäykkyydet ja ennakoimattomuus työmarkkinakehityksessä.

Jukka Palokangas, pääekonomisti