Tarvitaan näkemys tulevaisuuden osaamistarpeista

|
Lasse Ala-Kojola

Opetushallitus on ryhtynyt tärkeään suururakkaan, sillä viraston johdolla arvioidaan tulevaisuuden osaamistarpeita pitkälle tulevaisuuteen. Teknologiateollisuus on hankkeessa mukana ja odottaa siltä paljon. Osaaminen ja osaajien saatavuus ovat alan yrityksille elinehtoja.

Opetushallituksen perustama osaamisen ennakointifoorumi on toiminut puolisen vuotta, ja konkreettisia tuloksia voidaan odottaa kesän jälkeen.

Työtä tehdään yhdeksässä, eri aloja edustavassa työryhmässä. Mukana olevat asiantuntijat edustavat työnantajia, yrittäjiä, työntekijöitä, ammatillista koulutusta, korkeakouluja, opetushenkilöstöä, alan tutkimusta ja opetushallintoa.

Tehtävän vaikeuskerroin on luonnollisesti suuri: osaamisen tarpeita ja kehityssuuntia pitäisi osata ennakoida pitkälle, vuoteen 2035 saakka. Tämä edellyttää, että työssä otetaan huomioon niin laajat megatrendit, aineettomat driverit eli voimatekijät kuin erilaiset toimintaympäristön signaalitkin.

Ennakointifoorumissa tarkastellaan megatrendeinä esimerkiksi digitalisoitumista, tekoälyä ja automatisoitumista. On selvää, että ne vaikuttavat merkittävällä tavalla osaamistarpeisiin kaikilla toimialoilla.

Driverit ovat puolestaan aineettomia voimatekijöitä, jotka saattavat heikentää tai vahvistaa ilmiöiden kehittymistä. Drivereista ovat nousseet esille mm. palvelukokemuksen kasvava merkitys ja tekoälyn itseoppiva vaihe.

Signaalit kuvaavat tulevaisuuden tärkeitä ilmiöitä. Tällaiseksi on nousemassa esimerkiksi alustatalouden läpimurto.

Ennakointifoorumi jatkaa näiden yhteiskunnallisten ja yritystoimintaan vaikuttavien muutosten analysointia. Tulokset ovat toistaiseksi alustavia ja täydentyvät prosessin kuluessa.

Myös teollisuuden rakennemuutos huomioon

Teknologiateollisuus ja palvelut -ennakointiryhmässä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten esimerkiksi ilmastonmuutos, kiertotalous ja digitaalisuus vaikuttavat osaamistarpeisiin ja miten ne muuttavat työn tekemistä. Itsestään selvänä lähtökohtana pidetään sitä, että ammatillisen koulutuksen reformi sekä korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 toteutetaan onnistuneesti.

Ennakoinnissa on tärkeää huomata myös palveluliiketoiminnan kasvu osana teollisuutta. Palvelut ovat nykyisin yhä suurempi osa teollisuutta, ja se heijastuu luonnollisesti osaamistarpeisiin.

Sanomattakin on selvää, että teknologiateollisuudessa on suuri odotus ennakointifoorumin työlle. Tulokset on syytä ottaa huomioon heti, vaikka osaamistarpeet olisivat osittain tulevaisuudessa. Osaaminen ei synny hetkessä.

Teknologiateollisuus valmistelee parhaillaan myös omaa laajaa selvitystä koulutustarpeesta, joka julkistetaan kevään aikana.

Lasse Ala-Kojola

@lassealakojola

Kirjoittaja on Teknologiateollisuus ry:n Länsi-Suomen aluepäällikkö ja toimii puheenjohtajana Teknologiateollisuus ja palvelut -ennakointiryhmässä.

Katso myös, mitä muuta löytyy Teknologiateollisuuden maaliskuun uutiskirjeestä.