nora_elers-6hiresrajattu.jpg

Teknologiaa ei voi jättää vain miesten vastuulle

|
Nora Elers

Miksi me naiset suostumme siihen, että käytämme lähinnä miesten meille suunnittelemia ja rakentamia autoja, pyöriä, hissejä, laivoja, kodinkoneita, älylaitteita, tietokoneohjelmia, pelejä?

Teknologiaa käyttävät kaikki, mutta sitä tekevät lähinnä miehet. Teknologia-alalla työskentelevistä vain noin viidennes on naisia. Tilanne ei ole parantunut vuosien saatossa.

Teknologialla on aivan keskeinen rooli, kun siirrytään vähähiiliseen yhteiskuntaan, kun ratkaistaan nälänhätään liittyviä ongelmia, kun etsitään parannuskeinoja vaikeisiin sairauksiin, kun suunnitellaan tulevaisuuden koulua tai kun autetaan vammaisia, vanhuksia tai syrjäytyneitä selviämään arjessaan. Nämä teemat kiinnostavat varmasti myös naisia. Missä siis vika?  

Sukupuoleen kasvattaminen alkaa jo synnytyslaitoksella. Vanhemmilla, hoitajilla, opettajilla ja ”koko kylällä” on iso merkitys lasten kasvattamisessa aikuisiksi. Valitettavan usein kasvatamme lapsia hyvin perinteisiin roolimalleihin jopa tiedostamattamme. Tytöistä kasvatetaan hoitajia ja pojista insinöörejä.

Teknologiateollisuuteen kuuluvan Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen (DI), kertoo, että hän haaveili jo lapsena lääkärin urasta. Hän halusi ja haluaa edelleen auttaa ja parantaa ihmisiä. Hassinen valitsi kuitenkin, vastoin alkuperäistä suunnitelmaansa, teknologia-alan opinnot ja on tehnyt pitkän uran terveysteknologia-alalla. Monen ihmisen terveys ja hyvinvointi on kohentunut, vaikkei hänestä lääkäriä tullutkaan. Saara Hassinen on loistava esimerkki siitä, miten naiset voivat viihtyä ja menestyä teknologia-alalla luopumatta omista toiveistaan ja unelmistaan.

Teknologiateollisuus ry tekee omalta osaltaan hartiavoimin töitä sen eteen, että saisimme tytöt kiinnostumaan teknologiasta, alan yrityksistä ja oppilaitoksista sekä matemaattis-luonnontieteellisistä aineista. Mm. suuren suosion saanut Women in Tech -foorumi on tapa, jolla nostetaan esille hyviä esimerkkejä teknologia-alan naisista ja kerrotaan tytöille, miten naiset pärjäävät mielenkiintoisissa töissä teknologian monipuolisella alalla. MyTech -ohjelma tuo konkreettisia työkaluja luonnontieteellisten ja matemaattisten aineiden ilmiölähtöiseen oppimiseen kouluissa.

Teknologiateollisuuden ponnistelut eivät kuitenkaan yksin riitä. Kuten Talouselämän toimittaja Elina Lappalainen kolumnissaan totesi, tilanne ei muutu juhlapuheilla, vaan päiväkotien ja kotien arkisissa asenteissa.

Juhlapuheita, artikkeleita ja julistuksiakin tarvitaan, mutta mikään ei muutu, jos asenteet, kulttuuri ja käytännöt eivät muutu. Heitän haasteen kaikille meille aikuisille, vanhemmille, isovanhemmille, kummeille, läheisille: varmistetaan, että lapsille – sekä tytöille että pojille – on aikuisena ovet auki kaikkiin suuntiin. Tehdään tiedostamaton tietoiseksi ja kannustetaan myös tyttöjä matemaattisten aineiden opiskelijoiksi.

 

Kirjoittaja on Teknologiateollisuuden viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja

Katso myös, mitä muita kirjoituksia löytyy Teknologiateollisuuden uutiskirjeestä 7/2017.