sustainable

Teknologiateollisuus luo merkittävää positiivista nettoarvoa

|
Pirita Lindell, Helena Soimakallio

Arvonluonti, kädenjälki, jalanjälki, nettopositiivisuus, net impact: Yritystoiminnan vastuullisuuden kuvaamiseen on syntynyt monia uusia käsitteitä, joiden avulla on mahdollista esittää ja arvioida toiminnan hyvät ja huonot vaikutukset kokonaisuutena.

Erityisesti nettoarvonluonti on yritystoiminnassa kansainvälisesti vahvistuva ilmiö. Sillä tarkoitetaan liiketoimintaa, jonka tuottamat sosiaaliset, ympäristölliset ja taloudelliset hyödyt yhteiskunnalle ovat suuremmat kuin siitä aiheutuvat haitalliset vaikutukset.

Nettoarvonluontia voidaan havainnollistaa yrityksen jalan- ja kädenjäljen avulla. Tavallisesti jalanjäljellä tarkoitetaan ympäristölle ja ihmisille aiheutuvia haitallisia vaikutuksia. Kädenjälki puolestaan tuottaa hyvää ja on siten jalanjäljen vastakohta.

Toiminnan tavoitteena on minimoida jalanjälkeä ja kasvattaa kädenjälkeä niin, että yhteisvaikutus on positiivinen. Jalanjälkeä on käytännössä mahdotonta hävittää kokonaan, mutta kädenjäljen suurentaminen merkittävästi on usein mahdollista varsin kohtuullisilla panoksilla tai muutoksilla.

Kädenjälkitarkastelu on siten olennainen osa yrityksen luoman arvon määrittelyä. Kädenjäljen avulla yritys voi erottautua muista esimerkiksi positiivisilla ilmasto- ja ympäristövaikutuksillaan. Tällä on suuri merkitys niin yritykselle itselleen kuin laajemmin koko yhteiskunnalle, sillä puhtaiden teknologioiden ja ratkaisujen kehittämiselle ja viennille on maailmalla valtavasti kysyntää. Tämä on Suomelle ja suomalaisille yrityksille mahdollisuus, jota kannattaisi vauhdittaa tutkimuksen ja innovaatioidenkin avulla.

Myös sosiaalinen vastuu kuten ihmisoikeudet, henkilöstön hyvinvointi, työntekijöiden tukeminen sekä tasa-arvoinen kohtelu ovat nykypäivänä niiden arvoisessa tärkeässä roolissa. Kuluttajat ja sijoittajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen, onko palvelut ja tuotteet tuotettu kestävällä ja läpinäkyvällä tavalla.

Myönteinen erottautuminen muista luo yrityksille mahdollisuuden pärjätä kovassa kilpailussa. Arvonluonti on yksi kiinnostavimmista erottautumisen työkaluista.

Teknologiateollisuuden yritykset luovat yhteiskunnallista arvoa hyvin monin tavoin niin talouden, yhteiskunnan kuin ympäristönkin näkökulmasta. Vuoden 2018 lopulla Teknologiateollisuudessa toteutettiin konsulttiyhtiö Gaian johdolla hanke, jossa määriteltiin alan sosiaalista ja ympäristöllistä arvonluontia pilottiyritysten avulla. Aiemmin kokonaisen teollisuudenalan arvonluontia ei ole näin laajasti selvitetty juuri näistä näkökulmista.

Tulosten mukaan teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä panostetaan muun muassa päästöjen pienentämiseen, fossiilisten materiaalien korvaamiseen, kierrätettävyyteen, työ- ja tuoteturvallisuuteen, tutkimus- ja toimittajayhteistyöhön, vastuullisiin hankintoihin, materiaalien jäljitettävyyteen, paikallisympäristön ja henkilöstön hyvinvointiin sekä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien varmistamiseen.

Kokonaisuutena voidaan todeta, että teknologiateollisuus luo kaikilla päätoimialoillaan viennin ja muun taloudellisen hyvinvoinnin ohella merkittäviä sosiaalisia ja ympäristöllisiä kädenjälkiä.

Näitä kädenjälkiä tullaan entisestään vahvistamaan tänä vuonna, kun Teknologiateollisuuden uuteen strategiaan sisältyvät kestävän arvonluonnin teemaprojektit käynnistyvät. Projektien tavoitteena on rakentaa teknologiayrityksille entistä parempia edellytyksiä ja käytännön työkaluja kestävään arvonluontiin myös pitkällä tähtäimellä. Uskomme, että ryhtymällä toimeen heti, löydämme tasapainon ihmisen toiminnan ja maapallon kantokyvyn kanssa ajoissa. 

Taloudellinen kasvu ja hyvinvointi eivät ole toisiaan poissulkevia. Päinvastoin: ne kulkevat käsikädessä ympäristöstä huolehtimisen ja luonnonvarojen kestävän käytön kanssa.


Pirita Lindell@LindellPirita
Asiantuntija, kestävä kehitys

Helena Soimakallio@HSoimakallio
Toimintaympäristöjohtaja