Tekoja Suomelle: Osaamisella onnistumme

|
Laura Juvonen

Teknologian kehitys muuttaa merkittävästi työtä sekä myös koulutusta. Muutos luo koulutusjärjestelmälle haasteita, ja myös mahdollisuuksia. Miltä oppimisen, koulutuksen ja työelämän tulevaisuus näyttää teknologian kehityksen näkökulmasta? Se mihin suuntaan suomalainen yhteiskunta tulevaisuudessa kehittyy, riippuu kyvystämme tehdä päätöksiä. Suomen menestys tarvitsee paitsi tulevaisuuteen katsovaa, rohkeaa päätöksentekoa, myös sitä, että itse tartumme toimeen.

Tulevaisuuden työelämässä korostuu aiempaa enemmän merkityksellisyys, oppiminen, joustavuus ja yhdessä tekeminen. Tarvitaan myös uusia rakenteita, jotka mahdollistavat jatkuvan oppimisen ja antavat yksilölle suuntaa elämään. Selvää on, että osaamistason nostossa onnistuminen on yksi tulevaisuuteemme merkittävimmin vaikuttavista tekijöistä.

Viimekeväisen selvityksemme mukaan teknologia-alalle tarvitaan yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Luku on pysäyttävä, ja tietysti alamme yrityksille merkittävä haaste. Kyse ei ole kuitenkaan ainoastaan teknologiateollisuuden tarvitsemista osaajista, vaan koko Suomen tulevaisuudesta. Olemme risteyskohdassa: digitalisaatio ja nopeasti kehittyvät teknologiat muuttavat työelämää ja yritysten liiketoimintaa voimakkaasti. Samalla tarvittavan osaamisen taso nousee kaikissa tehtävissä. Robotiikka, IoT, koneoppiminen ja tekoäly, ohjelmointi, data-analytiikka, palvelumuotoilu ja asiakkuuksien ja uusien liiketoimintamallien kehittäminen ovat kasvava osa monen suomalaisen tulevaa työtä. Mitä siis tehdä?

Työ, osaaminen ja ammattitaito ovat Suomen kulmakiviä myös tulevaisuudessa.

Tarvitsemme lukuisia tekoja. Toissa päivänä hallitus kertoi lisäävänsä määrärahoja osaajapulan helpottamiseksi. Lyhyisiin ja nopeavaikutteisiin koulutuksiin esitetään yhteensä 40 miljoonaa euroa. Seuraavalla vaalikaudella näitä toimia tarvitaan paljon lisää: tarvitsemme laajoja muunto- ja lisäkoulutusohjelmia, jotka toteutetaan julkisen sektorin, koulutuksen tarjoajien ja elinkeinoelämän yhteistyönä. Perusopetuksen tulee antaa vahva pohja tulevaisuuden osaamiselle ja erityisesti LUMA-aineisiin tulee panostaa läpi perusopetuksen. Myös teknisten alojen ammatillinen koulutus tarvitsee lisäresursseja opetuksen vaikuttavuuden ja koulutuksen laadun kehittämiseksi sekä osaajien määrän kasvattamiseksi. Korkeakoulujemme profiloitumiseen ja monipuoliseen yhteistyöhön on panostettava myös jatkossa. On tärkeää ottaa nopeasti ensimmäiset askeleet ja konkreettisesti ryhtyä tekemään – riittävän rohkeasti, jolloin askeleet auttavat meitä oppimaan ja viitoittavat suuntaa eteenpäin.   

Tarvitsemme apua myös muualta: kotimaiset voimat eivät yksin riitä vastaamaan osaajavajeeseen heikkenevän huoltosuhteen Suomessa. Suomessa opiskelevien ulkomaalaisten tulee haluta ja voida jäädä maahamme. Työperäistä maahanmuuttoa täytyy lisätä voimakkaasti ja siihen liittyviä lupaprosesseja nopeuttaa ja helpottaa. Työperäisen maahanmuuton on oltava sujuvaa, työllistämisen helppoa ja Suomen vetovoiman kunnossa.

Avoin, mahdollistava ja uudistuva Suomi houkuttelee paitsi yritysten investointeja myös maailman parhaita osaajia. Tarvitsemme ripeitä otteita, merkittäviä uudistuksia sekä tekemisen iloa. Kyse on tulevaisuuden kannalta merkittävistä kysymyksistä, joissa pyrimme tekemään oman osamme. Työ, osaaminen ja ammattitaito ovat Suomen menestyksen kulmakiviä myös tulevaisuudessa.

Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiimme tarkemmin




Laura Juvonen, @Laura_Juvonen



Kirjoittaja on Teknologiateollisuuden Kasvu ja uudistuminen -yksikön johtaja.