Huippututkimus, Aalto-yliopisto
Tiedote

Teknologiateollisuus: Tutkimusrahoituksen raju leikkaus on uhka Suomen digivihreälle kilpailukyvylle

Teknologiateollisuus on erittäin huolissaan hallituksen suunnittelemista tutkimusrahoitukseen kohdistuvista leikkauksista. Leikkausten sijaan TKI-rahoitusta on lisättävä vuosittain yli 150 miljoonalla eurolla, koska teollisuutemme digivihreä uudistuminen, kestävä talouskasvu ja työpaikkojen synty edellyttävät panostuksia tutkimukseen ja innovaatioihin.

”Lyhytnäköiset tutkimusrahoituksen leikkaukset ovat uhka suomalaisten teknologiayritysten kilpailukyvylle ja digivihreälle kasvulle. Tutkimuksella ja innovaatioilla on keskeinen rooli siinä, miten uudistamme teollisuuttamme ja torjumme ilmastonmuutosta suomalaisilla vientituotteilla”, toteaa toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Tutkimusrahoitus on vähenemässä 51 miljoonalla eurolla Suomen Akatemian myöntövaltuuksiin suunnitelluilla pienennyksillä. Lisäksi kevään kehysriihessä hallitus päätti, että Akatemian kautta jaettava tutkimusrahoitus pienenee vuodesta 2023 alkaen 35 miljoonalla eurolla. Myös EU:n elvytyspaketin rahoituksen piti tuoda vipuvoimaa digivihreän siirtymän vauhdittamiseen eikä korvata osin valtion tutkimusrahoitusta.

Innovaatiorahoittaja Business Finlandin (BF) näkymät ovat nekin huolestuttavat. Huippuvuoteen 2020 verrattuna suomalaisten innovaatioiden ja soveltavan tutkimuksen rahoitus laskee nelivuotisena kehyskautena 150 miljoonalla eurolla, kun määräaikaiset rahoitukset päättyvät. BF:n rahoittamilla hankkeilla ja yrityskumppanuuksilla on yliopistoillekin suuri merkitys.

”Kaavaillut leikkaukset ovat myös ristiriidassa sen kanssa, että sekä elinkeinoelämän että hallituksen tavoitteena on TKI-panostusten nostaminen neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä”, Hirvola sanoo.

Valtiovarainministeriö esitti jo vuoden alussa huolen siitä, että Suomi on jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista sekä tärkeistä kilpailijamaistaan. Eron pelättiin jopa kasvavan.

”Ruotsissa yritysten innovaatiorahoitus on OECD:n mukaan jo nyt talouden kokoon nähden kaksinkertaista Suomeen verrattuna. Teknologiayrityksemme tekevät varmasti tutkimusta ja innovaatioita Suomessa jatkossakin, mutta totta kai niitä alkavat enenevässä määrin kiinnostaa naapurin paremmat houkuttimet”, johtaja Matti Mannonen sanoo.

Tutkimus ja innovaatiot, OECD

 

Syyskuun budjettiriihessä on tehtävä tutkimusrahoitukseen rajun leikkauksen sijaan merkittävä korjausliike. Teknologiateollisuus esittää, että hallitus tekee päätöksen tutkimus- ja kehitystyön verokannustimesta, joka kannustaisi yrityksiä investoimaan tulevaisuuteen.

”Verokannustin löytyy jo monesta kilpailijamaasta. Riittävän iso kannustin auttaisi kuromaan kiinni asetettujen tavoitteiden ja nykytilanteen eroa sekä kasvattaisi yksityisiä investointeja korkean osaamisen työpaikkoihin Suomessa. Se on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Myös TKI-rahoituksen pitkäjänteistä kasvattamista miettivän parlamentaarisen työryhmän ehdotuksia odotetaan nopeassa tahdissa”, Hirvola toteaa.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, puh. 0400 633 751
Johtaja Matti Mannonen (Uudistuva teollisuus), puh. 040 544 7047

Lisää aiheesta:

Teknologiateollisuuden tavoitteet syksyn budjettiriiheen

Blogi: Miksi yrityksiä pitäisi koko ajan tukea niin massiivisesti, Heikki Kuutti Uusitalo?