Tohtoreita ja tutkimusta – mitä hyötyä?

|
Laura Juvonen ja Yrjö Neuvo

Tohtoreita on työttöminä ennätysmäärä, toistatuhatta. Miksi? Tuhannet yliopistojen työntekijät kohtaavat parhaillaan yt-neuvottelut. Mihin tutkijoita tarvitaan? Suomi on tilanteessa, jossa meidän on kohdennettava resurssit uudella tavalla ja parannettava tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Tohtoreista uutta vauhtia yritysten kasvuun

Suomalaisista tohtoreista huomattavasti harvempi on tällä hetkellä elinkeinoelämän palveluksessa kuin esimerkiksi Tanskassa, Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Tilaa tekijöille on. Akateemiselle uralle sen sijaan voi jäädä vain kolmasosa Suomessa valmistuvista tohtoreista.

Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala peräänkuuluttaa yhteistyöhankkeita, joilla katsottaisiin millaista lisäarvoa tohtori toisi yritykselle (HS Ura & työ, 21.2.2016, [ks. myös professorien mielipiteitä, HS 13.3.2016]). Usean säätiön yhteinen Post Docs in Companies –ohjelma tekee juuri tätä. Jo puolessa vuodessa ohjelma on osoittanut, että yritysten kiinnostus on suurta, kunhan tarve ja osaaminen kohtaavat.

Ohjelma tarjoaa konkreettisia keinoja kohtaamisen ratkaisemiseksi. Pilottikierroksella mukaan haki lähes 300 tohtoria ja haun kautta muodostui 29 tohtori-yritysparia, joista yhdeksän sai ohjelmasta apurahan. Keväällä ohjelma laajenee ja rahoittajiksi on lähtenyt mukaan monta uutta säätiötä.

Tilaa tekijöille on

Tohtorit paneutuvat monisyisiin haasteisiin, joissa yritys näkee mahdollisuuksia radikaaliin uuteen liiketoimintaan. Tässä ei etsitä pieniä parannuksia, vaan haetaan myös yritysten puolelta uudistumista ja riskinottokykyä. Ohjelma antaa mahdollisuuden löytää tohtori vastaamaan haasteeseen ja testata yhteistyötä vuoden apurahajaksolla. 

Tohtorien ja yritysten matchmakingin lisäksi Suomeen tarvitaan teollisuuden tohtorikouluja. Yritysten, yliopistojen ja tutkimuksen rahoittajien tulisi ryhtyä tiiviiseen yhteistyöhön, jotta tohtorikoulutusta saadaan kehitettyä systemaattisesti ja pitkäjänteisesti vastaamaan yhteiskunnan tarpeisiin.

Yliopistojen, yritysten ja säätiöiden yhteistyötä pilotoidaan myös Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön yhteisrahoitteisessa Tulevaisuuden tekijät –ohjelmassa, joka haastaa yliopistoja rohkeisiin strategisiin avauksiin. Mitä strategiset tutkimusavaukset voisivat olla? Tule itse mukaan ja vaikuta. Järjestämme yhteistyössä yliopistojen kanssa neljä työpajaa maalis-huhtikuussa. Tavoitteena on saada tarve ja osaaminen kohtaamaan.

Laura Juvonen
Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö

Yrjö Neuvo
Professori, Post Docs in Companies –ohjelman puheenjohtaja
Aalto-yliopisto

Post Docs in Companies –ohjelman kevään hakukierros on käynnissä 1.3.-15.4.2016

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön yhteisrahoitteinen Tulevaisuuden tekijät –ideahakukierros strategisille tutkimusavauksille 1.3.-8.5.2016

Työpajat:

30.3.2016 10:00 -13:00 Kiertotalouden tutkimusavaukset, Helsinki - yhteistyössä Sitran, Aalto-yliopiston ja LUT:n kanssa

18.4.2016 13.00-17.30 Kehittyneet materiaalit ja kestävä teollisuus, Oulun yliopisto 

21.4.2016 Digital boost to Finnish Industry, Tampere - yhteistyössä VTT:n ja TTY:n kanssa

26.4.2016 14.00-18.30 Make it Digital! Aalto-yliopisto