Työmarkkinoiden koronapaketti odottaa hallitukselta salamapäätöstä

helle_minna-7hires.jpg

Työmarkkinoiden koronapaketti odottaa hallitukselta salamapäätöstä

5.5.2020 klo 8.28 |
Työmarkkinajohtaja Minna Helle

Korona on vetäissyt kirjaimellisesti maton alta monelta terveeltä yritykseltä. Teknologiateollisuuden yrityskyselyjen mukaan tarjouspyynnöt ovat loppumassa, tilauksia perutaan ja asiakkaiden maksuvaikeudet lisääntyvät. Matkustusrajoitukset pysäyttävät asennus- ja huoltotyöt, komponenttipula ja karanteenit puolestaan tuotannon.

Tästä on syytä olla hyvin huolissaan, sillä teknologiateollisuuden yritykset kattavat puolet Suomen viennistä. Viennin romahdus taas romahduttaa suomalaisen hyvinvointivaltion rahoituksen. Ei siis ole varaa aikailla yritysten auttamisessa kriisin yli.

Onneksi rajoituksia ollaan pikkuhiljaa purkamassa, tukitoimia jatketaan, ja yhteiskunta opettelee elämään rinnan viruksen kanssa. Mutta yksi päätös odotuttaa itseään ihmeen kauan.

Nopeutettu lomautusmenettely on auttanut yrityksiä sopeutumaan äkilliseen jarrutukseen. Kun lomautukset vaativat normaalisti viikkoja kestävät yt:t sekä kahden viikon lomautusilmoitusajan, on sama nyt pystytty hoitamaan 5+5 päivässä. Tämä on pelastanut lukuisia yrityksiä akuutilta kassakriisiltä tai peräti konkurssilta. Irtisanomiset on voitu välttää ja työpaikat säilyttää.

Paketti on ollut win win.

Nopeutetun lomautusmenettelyn vastineeksi lomautetut ovat saaneet parannuksen työttömyysturvaansa, kun päivärahaa on alettu maksaa heti ilman omavastuupäiviä ja oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on kertynyt tavallista nopeammin. Paketti on ollut win win työnantajille ja työntekijöille.

Nyt työpaikoilla on hätä, sillä edellä mainitut muutokset ovat voimassa vain kesäkuun loppuun saakka. Näin siitä huolimatta, että koronakriisin pahin aalto on vasta iskemässä esimerkiksi teollisuuteen.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ehdottivat alun perinkin ”lomautuspaketin” säätämistä vuoden loppuun saakka, mutta maan hallitus rajasi sen keston kolmeen kuukauteen. Päätös ihmetytti heti tuoreeltaan, koska tiesimme vaikutusten tulevan teollisuuteen myöhemmin kuin esimerkiksi ravintola-alalle, joka oli ottamassa vastaan ensimmäistä aaltoa. Nyt korona-aalto on lyömässä yhä kovemmin teollisuuteen, mutta tietoa lomautuksiin liittyvän lainsäädäntöpaketin jatkosta ei ole. Tilanne aiheuttaa yrityksissä syvää huolta.

Kyse on tärkeästä hätäaputoimesta.

Päätös lainsäädäntöpaketin jatkosta tarvitaan aikailematta. Se toisi epävarmassa tilanteessa varmuutta edes siihen, että töiden äkillisesti vähentyessä yrityksen talous ei romahda ainakaan lomautusprosessin juridisten vaatimusten takia. Työntekijöille paketin jatko toisi hieman lisäsuojaa lomautusten taloudellisia seurauksia vastaan.

On selvää, että työmarkkinoilla nyt käytössä olevien toimien jatkaminen ei riitä, kun talouden ja työllisyyden putoaminen jyrkänteeltä yritetään estää. Lomautusmenettelyn jatkaminen olisi kuitenkin tärkeä hätäaputoimi, joka toisi työpaikoille edes jonkinlaista näkymää kriisistä selviämiseen.