Valitsemmeko Saksan vai Espanjan tien?

|
Matti Skyttä

Suomi valitsee suuntaa ja suunnan päätätte te, äänestäjät. Olemme isojen haasteiden edessä, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan päätöksiä. Yksi ja ehkä suurin haasteistamme on kilpailukyvyn puute.

Vientiteollisuutemme tuotteiden jalostusarvo ei ole niin suuri, että asiakkaat maailmalla olisivat valmiita maksamaan niistä suomalaisen työn hinnan. Vaihtoehtoja tilanteen muuttamiseksi ovat tuotteiden jalostusarvon nostaminen, tuottavuuden parantaminen tai palkkojen laskeminen. Viimeisin näistä ei taida olla se mieluisin.

Jalostusarvon nostamisen työkaluja ovat mm. osaaminen, innovointi, brändin rakentaminen ja myynti. Meidän täytyy huolehtia siitä, että koulutukseen panostetaan tulevaisuudessakin. Meillä on oltava uudistumishaluinen ja innovaatioihin rohkaiseva yhteiskunta sekä yrityskulttuuri. Suhteellisen hyvin toimivien t&k-instrumenttien lisäksi täytyy löytää hyvät työkalut markkinoinnin ja myynnin tukemiseen kasvuhaluisten ja kansainvälistyvien yritysten osalta.

Tuottavuuskehityksen aikaansaamiseksi investoinnit on pakko saada liikkeelle. Tähän voidaan voimakkaasti vaikuttaa sekä veroratkaisuilla ja lupaprosessien yksinkertaistamisella että byrokratian vähentämisellä. Energian saanti täytyy turvata ja on huolehdittava siitä, että sen hinnasta ei tule kilpailuhaitta. Investointien lisäksi toinen oleellinen tekijä tuotavuuden parantamiseksi on työelämän joustavuuden lisääminen. Työpanoksen tarve ja työn tekeminen täytyy saada paremmin kohtaamaan ottaen huomioon yritysten ja työntekijöiden yksilölliset tarpeet. Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työehdoissa on lisättävä.

Jos emme onnistu jalostusarvon nostamisessa sekä tuottavuuden parantamisessa, meillä on vääjäämättä edessä tuo kolmas, ei niin haluttu, vaihtoehto.

Saksa oli ongelmissa 90-luvulla ja siellä lähdettiin työelämän uudistusten tielle. Omilla hallituilla toimillaan Saksa on pitänyt huolta kilpailukyvystään ja tänään heidän vientiteollisuutensa on varsin hyvissä voimissa. Espanja taas ei pitänyt huolta kilpailukyvystään. Talouden romahtamista seuranneen suurtyöttömyyden kautta heidän kustannuskilpailukykynsä on parantunut merkittävästi.

Myös suomalainen kustannuskilpailukyky tulee aikanaan parantumaan. Kysymys kuuluukin, teemmekö me sen Saksan mallin mukaisesti, vai ajaudummeko me Espanjan tielle.

Kysykää ehdokkailta, miten he aikovat huolehtia suomalaisesta kilpailukyvystä ja miettikää onko vastaus uskottava.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1941","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"360","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

 

Matti Skyttä
Aluepäällikkö
Teknologiateollisuus ry