Verotuksen muutokset voivat avata investointitulpan

|
Sanna Rauhansalo

Julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat nousseet vuoden 2008 jälkeen 49 prosentista 58 prosenttiin. Suhde on OECD-maiden korkein.

Meidän on pelastettava hyvinvointivaltio. Julkisten menojen kasvu on ensin pysäytettävä ja sitten saatava kestävälle tasolle. Jos tavoitteeksi asetetaan bkt-osuuden palauttaminen vuoden 2008 tasolle. Silloin sopeutus olisi noin 10 miljardin eli 10 prosentin luokkaa.  Tavoitteena on tietenkin ensisijaisesti viennin lisääminen, mutta sopeutusta on tehtävä tehostamalla, päällekkäisyyksiä poistamalla ja byrokratiaa karsimalla. Veronkorotuksiin ei ole enää varaa. Kuuri on joka tapauksessa kova.

Kasvu käynnistyy luomalla yrityksille kannusteet investoida. Teknologiateollisuudessa investoinnit ovat nykyisellään jopa kaksi miljardia euroa alemmalla tasolla kuin vuonna 2008. Laitekanta vanhenee ja poistuu käytöstä, eikä uuteen investoida.

Tällä hetkellä yritysverojärjestelmä ei palvele oman pääoman vahvistamista ja omistamista Suomessa. Veroasteen jatkuva nostaminen on tosiasiassa heikentänyt verojärjestelmän kykyä huolehtia hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamisesta.

Verojärjestelmän on oltava läpinäkyvä, yksinkertainen, kannustava, oikeudenmukainen ja ennakoitava. Nyt se ei sitä ole.

Yrityksillä ja omistajilla ei ole tänään todellisia kannustimia sijoittaa Suomeen. Yritysverotusta on uskallettava uudistaa rohkeasti, jolloin tavoitteena on investointeihin kannustava, dynaaminen toimintaympäristö. Periaatteen tulee olla, että yritys maksaa tuloksestaan veroa vain kerran.

Uudistamisen yhteydessä yritysten sukupolvenvaihdoksia tulee helpottaa. Sukupolvenvaihdostilanteissa verot joudutaan käytännössä maksamaan osingonjaon kautta. Tämä heikentää uuden yrittäjän investointimahdollisuuksia oleellisesti.

Investointien käynnistyminen ja pääomien kertyminen varmistaa yritysten sitoutumisen Suomeen – myös tulevina sukupolvina.

Sanna Rauhansalo
Johtaja, teollisuuspolitiikka

 

Tämän kirjoitus on mukana Visio-uutiskirjeessä.