Voiko energiamerkkiin luottaa?

|
Carina Wiik

Tuotteiden pakollinen energiamerkki on lähes kaikille tuttu. Merkkiin törmää esimerkiksi kun käy kodinkonekaupassa ja tutkailee pesukoneita, jääkappeja tai televisioita. Vihreät, keltaiset ja punaiset nuolet kuvaavat energiatehokkuuden tasoja, ja eri valmistajien tuotteita on helppo verrata keskenään. Muutama vuosi sitten merkin skaalaus muutettiin. Vanhalle tutulle A–G skaalalle lisättiin A:n perään +-luokkia, joiden tarkoitus oli erottaa kaikista parhaimmat tuotteet.

Nyt EU-komissio haluaa poistaa ylimääräiset "plussat". Siirryttäisiin takaisin vanhaan A–G järjestelmään. Komissio ehdottaa myös, että tuotteiden merkinnät skaalattaisiin uudelleen säännöllisin välein. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun tuotteille tulee uusi merkki käyttöön, ne eivät saisi olla A- tai B-luokassa. Tällöin paras markkinoilla oleva tuote olisi luokassa C.

Energiamerkki ei koske vain kodinkoneita ja kulutuselektroniikkaa, vaan myös taloteknisiä tuotteita. Tällaisia ovat esim. vesivaraajat, lämmityskattilat ja ilmanvaihtokoneet. Tuotteita skaalattaisiin uudelleen eri aikoina, mikä merkitsisi, että eri tuoteryhmissä paras mahdollinen tuote olisi eri luokassa. Esimerkiksi parhaan astianpesukoneen luokka olisi A+++ kun taas paras pesukone olisi luokassa C. Tämä saattaa hämmentää kuluttajaa, joka ostohetkellä ei välttämättä tiedä, mikä on hänen juuri ostamansa tuotteen paras mahdollinen energiatehokkuusluokka.

Lisäksi täytyy olla varma siitä, että kaikissa myyntitilanteissa "oikea" merkki on esillä. Tämä koskee myös internetin välityksellä myytäviä tuotteita. Kun muutetaan merkin skaalausta, kaupoissa ja internetissä merkit pitää vaihtaa lyhyen ajan sisään, mikä tarkoittaa, että viime viikon myytävä A++-luokan TV muuttuukin ensi viikolla C-luokan tuotteeksi. 

Toisaalta, tämä kannustaa tuotteiden valmistajia kilpailemaan keskenään. Kuka saa myyntiin ensimmäisenä tuotteensa parhaassa A-luokassa? Pelin tulee olla rehellistä, eikä merkin väärinkäyttöä voi sallia. Merkkejä ja tuotteita tulee valvoa, jotta ei käy samoin kuin autojen päästöarvojen kanssa. Suomessa tuotteiden energiatehokkuusvalvonnasta vastaa TUKES, jolla tulee olla resursseja ja edellytyksiä valvoa myös tuotteiden energiamerkintää.

Jotta energiamerkkiin voisi luottaa, valvonnan lisäksi on huolehdittava, että uudelleenskaalausta ei tehdä liian usein.

Carina Wiik, asiantuntija, puh. 040 717 3627
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi