Yrittäjän verojalanjälki

|
Ilkka Niemelä

Verotuksesta keskusteltaessa huomio kiinnittyy valitettavan usein pelkästään isoihin yrityksiin tai valtakunnan muutamiin todella rikkaisiin. Ei kansantalouden kannalta ole merkitystä, maksaako Nalle veronsa Suomeen tai kuinka monta eläkeläistä lähtee Portugaliin. Suurimmat verotulot kertyvät kuitenkin isoilta massoilta, kuten keskiluokalta ja pk-yrityksiltä.  Niiden motivaatiota työntekoon ja haluun kasvaa ei pitäisi nitistää yliverotuksella. Teknologiateollisuudenkin 1600 jäsenestä yli 90 % on pk-yrityksiä. Varmastikin suurin osa näistä toimii vastuullisina veronmaksajina.

Esimerkiksi voi nostaa Lehtosen Konepaja Oy:n Kokemäeltä, joka on teettänyt tilintarkastajallaan raportin verojalanjäljestään. Yrityksen liikevaihto oli vuosina 2013 ja 2014 noin 25-30 miljoonaa. Laskelman mukaan se maksoi veroja ja veroluonteisia maksuja noina vuosina 5,4 ja 4,8 miljoonaa euroa. Yhteisöveron osuus tästä summasta oli molempina vuosina alle 9 % eli suuruusluokkaa 400 000 euroa, jonka yrittäjä Erkki Lehtonen olisi kovin mielellään käyttänyt yhtiönsä kehittämiseen. Hieman lainarahaa sen päälle olisi merkinnyt helposti jo miljoonaluokan investointia. Tällaisia investointeja tarvittaisiin tämän kaltaisissa konepajoissa säännöllisesti, jotta tuottavuus paranisi ja laaduntuottokyky säilyisi kilpailijoiden tasolla.

Olemme Teknologiateollisuudessa toivoneet yrittäjäystävällisempää verotusta investointilaman voittamiseksi. Kaikki puolueet puhuvat kasvun ja viennin vauhdittamisesta, mutta eivät kerro, miten sitä toteuttaisivat.  Valtiovallan valikoimassa verotukseen liittyvät keinot ovat tehokkaimpia, ehkäpä jopa ainoita toimivia. Ensimmäinen askel kasvuun onkin investointien lisääminen.  Pk-yrittäjät ovat avainasemassa ja he tarvitsevat investointien rahoitukseen myös omaa pääomaa. Mitä vaikeammat ajat sitä enemmän haluttaisiin rahoitukseen käyttää juuri tulorahoitusta. Tuntuisi erittäin loogiselta siirtää voittojen verotus osingon maksuun ja suosia verovapaudella tuloksen käyttämistä uusiin investointeihin Viron esimerkin mukaisesti. Tällaista mallia koskevan ehdotuksen Teknologiateollisuus esitteli yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa.

Kuten Lehtosen Konepajan verojalanjäljestä nähdään, yksittäisen pk-yrityksenkin taloudellinen merkitys yhteiskunnalle on paljon suurempi kuin pelkän yhteisöveron tuotto. Voitollisena ja hyvin hoidettuna yrityksenä Lehtosen Konepajan rahoitusasema on parempi kuin monilla muilla. Erkki on investointeja tehnyt ajallaan, mutta monien muiden polku seuraavaan investointiin edellyttää oman pääoman kartuttamista. Olisi viisasta keventää yrittäjien verotaakkaa silloin, kun heillä on halu yrityksensä kehittämiseen ja kasvattamiseen. Yhteiskunta saisi osuutensa sitten, kun voittoja otetaan osinkoina ulos.