Yritysverotus tukemaan investointeja

|
Jorma Turunen

Verojärjestelmämme pitäisi olla läpinäkyvä, yksinkertainen ja kannustava sekä oikeudenmukainen ja ennakoitava. Nyt se ei sitä ole.

Suurena huolenaiheena ovat yritysten investoinnit, jotka esimerkiksi teknologiateollisuudessa ovat nykyisellään jopa kaksi miljardia euroa alemmalla tasolla kuin vuonna 2008. Tällä hetkellä verotuksemme ei palvele yritysten oman pääoman vahvistamista, investointeja, kasvua ja omistamista Suomessa. Suomen talouden ja verotulojen kasvun edellytyksenä on kuitenkin yksityisten investointien kasvu. Miten ne saataisiin käyntiin?

Pitkällä tähtäimellä toimintaympäristön pitää olla vakaa ja ennustettava. Lyhemmällä aikajänteellä investointeja voitaisiin kannustaa poistamalla yritysten liikevoittojen kaksinkertainen verotus ja helpottamalla sukupolvenvaihdoksia yrityksissä.

Suomen talouden ja verotulojen kasvun edellytyksenä on yksityisten investointien kasvu.

Kaksinkertaisen verotuksen välttämiseen löytyy sopiva mallikin läheltä. Yritysverotusta ei ole harmonisoitu EU:ssa, vaan se on kansallisen päätäntävallan piirissä. Yritysverosta verovelvollinen on yritys itse. Virossa yritysvero on 20 %. Se on maksettava vasta kun voitto nostetaan.

Koska yritysvero maksetaan vasta voiton nostohetkellä, se sekoitetaan helposti lähdeveroon. Kyse on kuitenkin eri asiasta: Lähdeveron kyllä tilittää voiton maksaja, eli käytännössä voittoa jakava yritys. Tosiasiassa lähdevero on kuitenkin osakkaan, eikä yhtiön vero. Lähdeveroa koskevia määräyksiä on yhtäältä EU:n emo-tytäryhtiödirektiivissä, ja toisaalta valtioiden välisissä verosopimuksissa.

Viron yritysverotus täyttää siis EU-oikeuden vaatimukset. Näin se olisi soveltamiskelpoinen myös Suomessa.

Monet teknologiateollisuuden pk-yritykset ovat sukupolvenvaihdoksen edessä. Tätä taloudellisesti raskasta siirtymää pitäisi helpottaa. Sukupolvenvaihdostilanteissa verot joudutaan nykyään maksamaan osingonjaon kautta. Tämä heikentää uuden yrittäjän mahdollisuuksia investoida. Perintöveron poisto pitäisi yrityksen kiinni toimintansa kehittämisessä ja investoinneissa ilman välivuosia.

Yritysverotusta on uskallettava uudistaa rohkeasti. Näin luodaan investoinneille luottamuksellinen ja dynaaminen ympäristö.