3 + 1 vinkkiä: Näin löydät kesätyöntekijäksi kansainvälisen korkeakouluopiskelijan

Leena Pöntynen

3 + 1 vinkkiä: Näin löydät kesätyöntekijäksi kansainvälisen korkeakouluopiskelijan

17.1.2020 klo 15.29 |
Leena Pöntynen

Olet varmasti kuullut viime aikoina sanat osaajatarve ja osaajapula.

Sanoja on ollut vaikea välttyä kuulemasta, koska osaajatarve on noussut yhdeksi kasvuhaluisten teknologiayritysten suurimmista haasteista. Ristiriitaiseksi ongelman tekee se, että samaan aikaan kun nyt valmistuneilla suomalaisilla diplomi-insinööreillä on lähes täystyöllisyys, työllistyy kansainvälisistä opiskelijoista Suomeen tutkinnon jälkeen alle puolet.

Teknologiateollisuus ry arvioi lokakuussa, että korkeakoulutuksen määriä on lisättävä. Yksi keino tarpeeseen vastaamiseksi on kansainvälisten opiskelijoiden määrän lisääminen. Kv-opiskelijoiden määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina, mutta liian moni heistä lähtee Suomesta valmistumisensa jälkeen. Osaajapulaa vähentäisi, jos pystyisimme nykyistä paremmin tarttumaan näihin nuoriin osaajiin jo opiskelujen aikana sekä sujuvoittamaan heidän työllistymistään Suomeen valmistumisen jälkeen.

Näin pääset kiinni kansainvälisiin osaajiin:

1. Ota yhteyttä alueesi korkeakouluun: Kv-osaajien kiinnittyminen suomalaisiin yrityksiin edellyttää tiiviimpää yhteistyötä ja kumppanuutta korkeakoulujen ja yritysten välillä. Kumppanuus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tarjoatte opiskelijoille projekti- ja harjoitustöitä. Tärkeitä yhteyksiä yritysten ja kv-osaajien välillä syntyy myös kesätyöpaikoissa, joten tarjoa kv-opiskelijoille kesätöitä. Kannattaa myös olla yhteydessä läheiseen yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

2. Tee haku myös englanniksi: Kesätyöilmoitus on syytä tehdä myös englanniksi, mutta älä unohda englanninkielistä hakulomaketta! Koska tämä usein unohtuu, monet kv-osaajat karsiutuvat jo hakuprosessin alkuvaiheessa.

3. Punnitse hyötyjä: Panosta kv-opiskelijoiden hakuun, koska kansainväliset osaajat lisäävät yrityksen monimuotoisuutta, ja se puolestaan tutkitusti parantaa yrityksen tuottavuutta. Mieti, millaisissa tehtävissä juuri kansainvälisestä opiskelijasta voisi olla erityistä hyötyä. Ilmoituksessa kannattaa myös mainita, ettei tehtävän hoitaminen vaadi suomen kielen taitoa, jos tehtävä todella ei sitä vaadi. Ensimmäisen kansainvälisen osaajan palkkaamisen jälkeen seuraavat tulevat jo luontevasti.

+1: Ilmoita hakemukseksi MyTech-sivustolle: Teknologiateollisuus kokoaa jäsenyritystemme kesätyöpaikkoja MyTech.fi:n kesätyösivustolle. Toivomme yritystemme panostavan myös kansainvälisten opiskelijoiden hakuilmoituksiin. Ilmoituksia voi lähettää osoitteeseen mytech@teknologiateollisuus.fi.

Lisätietoja

Koulutusjohtaja Leena Pöntynen, 040 130 6113, @leenapontynen

Lisää aiheesta: 

Victoria Vabre onnistui saamaan ensimmäisen kesätyöpaikan Nokialta:  ”En missään nimessä vaihtaisi työelämääni Suomessa ranskalaiseen työelämään”

Kansainväliset diplomi-insinöörit ovat alihyödynnetty voimavara, vaikka korkean osaamisen imu teknologiateollisuudessa kasvaa kohisten

Lauva Juvosen blogi: Osaamiseen investoiminen on yrityksille elinehto