piia_simpanen-1hires2.jpg

Uudistuminen – kiva trendisana vai selviytymisen ehto?

|
Piia Simpanen

Korona aiheutti koko maailmassa kriisin, joka vaatii selviytymiskykyä sekä yksilöiltä että organisaatioilta. Monesta voi tuntua, että uudistumisesta on puhuttu jo kyllästymiseen asti, mutta uudistumiskyky on juuri sitä kaipaamaamme kykyä selviytyä muutoksesta.

Uudistumiskykyä tarvitsevat sekä yksilöt että organisaatiot. Se on arvokas työkalu ihan jokaiselle meistä, jotta pystymme toimimaan ja myös sopeutumaan uusissa tilanteissa. Varsinkin niissä, jotka heilauttavat elämäämme isosti. 

Tulevaisuuden kehityskulkujen analysointi auttaa epävarmassa tilanteessa  

Olemme keskellä kriisiä, jonka vaikutukset yrityksiin ovat moninaisia ja epävarmoja. Teknologiateollisuuden jäsenyritykset ovat nostaneet esiin, että nykyisestä kriisistä kohti kasvua päästään, kun on uskoa tulevaan, uskallusta investoida – ja sitä edellä mainittua uudistumiskykyä.

Monimutkaisessa tilanteessa on tärkeää luoda kuva mahdollisista tulevaisuuden kehityskuluista eli skenaarioista.

Monimutkaisessa tilanteessa on tärkeää luoda kuva mahdollisista tulevaisuuden kehityskuluista eli skenaarioista. Eri skenaarioiden analysointi sekä toimenpiteet näiden pohjalta auttavat uudistumiskykyistä organisaatiota selviytymään muutoksesta. Teettämämme skenaarioanalyysin perusteella parhaat kasvumahdollisuudet löytyvät tulevaisuuskuvasta, jossa panostetaan kestäviin ja digitaalisiin ratkaisuihin, eli digivihreältä kiihdytyskaistalta.

Oman toiminnan kehittämisen aktiivisuus edistää myös hyvinä aikoina yritysten kannattavaa kasvua, todetaan Kasvuvoimakartoituksessa, jonka teetimme keväällä. Ketteriin kokeiluihin kannustaminen ilman syyttelyn pelkoa sekä positiivinen, kasvua tukeva kulttuuri ovat kartoituksen mukaan selvästi yhteydessä yrityksen kasvukykyyn.  

Organisaatiossa yksilöt uudistuvat ja uudistavat 

Organisaatio koostuu ihmisistä, eikä mikään oy tai ry voi itsessään uudistua, ellei ihmisillä ole halua tai kykyä siihen. Johto voi luoda rakenteet uudistumiselle ja johtaa sitä suunnitelmallisesti, mutta uudistuminen syntyy myös yksilöiden tarpeista ja innostumisesta. 

Mikään organisaatio ei voi uudistua, ellei ihmisillä ole halua tai kykyä siihen.

Myös meidän organisaatioltamme vaaditaan uudistumiskykyä, jotta osaamme auttaa jäseniämme muuttuvassa maailmassa. Olemme siirtyneet omista työhuoneista monitilatoimistoon, meille on tarjottu lean-työpajoja ja itsensä johtamisen koulutuksia ja meitä on kannustettu ja opetettu tekemään ketteriä kokeiluja.  

Yksilön uudistumiskyky on paljon kiinni asenteesta ja siitä, onko utelias ympäröivää maailmaa kohtaan. Minulle voidaan luoda edellä mainitut puitteet, mutta minun täytyy itse olla valmis tarttumaan mahdollisuuksiin. Kyky ihmetellä ja innostua sekä luoda uutta auttavat, kun vastaan tulee tilanne, joka vaatii uudenlaisia tapoja toimia. 

Yritysten oivalluksia uudistumisesta 

Uudistuminen saattaa olla trendisana, mutta kyky selviytyä muutoksesta on elinehto niin yksilöille kuin organisaatioille. Uudistujat-juttusarjamme tuo esiin teknologiayrityksiä, jotka ovat erilaisten uudistumishaasteiden edessä. Sarjan ensimmäisessä osassa toimitusjohtaja Jukka Nieminen kertoo Beneqin kasvun keinoista. Oivalluksia löydät lisää myös Kasvuryhmän sivuilta.  

Piia Simpanen

Kirjoittaja vastaa kasvun ja uudistumisen palveluista Teknologiateollisuus ry:ssä. 

Lisätiedot:

Piia Simpanen, kasvuohjelmien päällikkö, piia.simpanen@teknologiateollisuus.fi, 0400 199 399