Teemu Polo

Kaikilla yrityksillä on omistaja – ja omistajalla on merkitystä

|

Tänään julkistettu Juha Sipilän vetämän työryhmän raportti painottaa hyvän kotimaisen omistajuuden merkitystä hyvinvointiyhteiskunnalle.

Kaikilla yrityksillä on taustalla omistajat – toisinaan julkisessa keskustelussa omistajan ja toimivan johdon roolit menevät sekaisin. Lyhyesti yksinkertaistettuna omistajan tulee antaa puitteet ja reunaehdot yritykselle, ja toimivan johdon rooli on tehdä liiketoimintaa mahdollisimman hyvin omistajien paaluttamalla alueella.

Hyvä omistajuus on vastuullista ja uudistavaa. Hyvä omistaja sitoutuu yrityksen kasvattamiseen eri elinkaarien vaiheiden läpi synnyttäen, kehittäen ja ylläpitäen liiketoimintaa. Omistaja määrittelee toiminnallaan myös yrityksen toiminnan läpileikkaavan arvopohjan.

Yritysten suhde työntekijöihin, yhteistyökumppaneihin ja yhteiskuntaan lähtee omistajista, kuten myös halu kasvaa ja kansainvälistyä.

Koska omistajat asettavat lähtökohdat yrityksen toiminnalle, ei ole lainkaan yhdentekevää millaiset vaatimukset tai rajoitteet sille asetetaan. Yritysten suhde työntekijöihin, yhteistyökumppaneihin ja yhteiskuntaan lähtee omistajista, kuten myös halu kasvaa ja kansainvälistyä.

Suomeen tarvitaan enemmän yrityksiä, jotka kasvavat kansainvälisesti merkittäviksi toimijoiksi omalla alallaan niin osaamisen, toiminnan kuin kokonsa puolesta. Tämä resilienttien suomalaisen Mittelstand-yritysten joukko on nykyisellään harvalukuinen. Yrityksen kasvu keskisuurten joukkoon vaatii pitkäjänteistä ja päämäärätietoista omistamista, osaamista ja ennen kaikkea palavaa halua kasvaa – myös omistajilta.

Kotimaisen omistamisen ohjelma peräänkuuluttaa hyvää omistajuutta

Sipilän työryhmän raportin tavoitteet antavat hyvän suunnan omistajuuden roolin kehittämiselle yhteiskunnassa: 

  1. Hyvä, vahva ja omistautunut kotimainen omistajuus, 
  2. Kotimaisen omistajapohjan laajentaminen ja monipuolistaminen sekä 
  3. Myönteisempi asenneilmapiiri omistajuuteen.

Monesti nämä aiheet jäävät yrittäjyyden edellytyksiä koskevissa keskusteluissa katveeseen. Positiivinen keskustelu omistamisen roolista yhteiskunnassa puuttuu lähes tyystin. Voisiko Suomen startup-kentän maailmanluokkaan nostanut sukupolvi olla avoimempi ymmärtämään myös omistamisen roolia hyvinvointiyhteiskunnassa? Nyt kun startup-yrittämisen osaaminen on kasvanut huimasti viime vuosina – olisiko mahdollista saada vastaava loikka myös omistamisen osaamisessa? Löytyisikö sitä kautta Suomeen lisää pitkäjänteisiä, vastuullisia ja kasvunnälkäisiä omistajia yrityksillemme?

Luottamus parempaan tulevaisuuteen

Suomessa on paljon yrittäjiä ja omistajia, joilla on vahva usko Suomeen ja Suomen kilpailukykyyn pitkällä jänteellä. Se on helppo todeta  tarkastelemalla suomalaisten yrittäjien Suomeen tekemien investointien taloudellisia puitteita. Jos yrittäjä investoi esimerkiksi seitsemän miljoonaa tehtaaseen tänään, hänellä täytyy olla vahva luottamus, että yrityksellä on vahvat toiminnan edellytykset Suomessa myös vuosikymmenen päästä.

Yrittäjien kanssa käydyissä keskusteluissa on kuitenkin käynyt selväksi, että tämä luottamus ei ole itsestään selvää, ja se voisi olla selkeästi laajempaa. Toimintaympäristön pitää olla nyt ja tulevaisuudessa kilpailukykyinen – ilman luottamusta ei ole investointeja.

Leveämmät hartiat kasvuun ja kansainvälistymiseen

Vaikka julkisessa keskustelussa painottuvatkin startup-yritysten huimat kasvutarinat, tyypillisempi tausta keskikokoiselle menestyvälle yritykselle löytyy perheyrittäjyydestä. Omistajayrittäjät saattavat kehittää yritystä vuosikymmenten ajan ja usein jopa sukupolvelta toiselle vastuullisina ja pitkäjänteisinä kehittäjinä yhteisössään ja arvoverkostossaan.

Aina oma osaaminen, rahoitus ja verkostot eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan leveämpiä hartioita kasvun ja kansainvälistymisen erityiseen kehitysvaiheeseen. Laajempi omistuspohja voi olla omiaan laskemaan myös kansainvälistymisen riskejä.

Hyvä omistaminen kasvun moottorina

Teknologiateollisuuden tekemän kasvuvoimakartoituksen perusteella tärkeimmät kasvun mahdollistajat ovat yrityksen jatkuva kehittäminen, kasvuhakuinen myynti sekä omistajien ja johdon sitoutuminen kasvutavoitteisiin. Hyvän – kenties entistä laajemman – omistajapohjan lisäksi tarvitaan rahoitusta, verkostoja ja haastavia tavoitteita yritysten kasvuun.

Me Teknologiateollisuudessa haluamme tehdä kaikkemme auttaaksemme yrityksiä löytämään kasvun kipinän ja keinot kasvuun.

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Teemu Polo, yrittäjyys ja pk-yritykset, 040 565 4496, @tpolo

Lisää aiheesta:

TEM: Kotimaisen omistajuuden ohjelma

Esimerkkejä teknologiateollisuuden uudistujayrityksistä

Teknologiateollisuuden kasvupalvelut jäsenyrityksille