Terveysteknologia on nopeasti kasvava vientiala – Jos olisin Ursula von der Leyen, rahoittaisin sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota

Saara Hassinen, EU-blogisarja

Terveysteknologia on nopeasti kasvava vientiala – Jos olisin Ursula von der Leyen, rahoittaisin sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota

2.2.2021 klo 7.00 |
Saara Hassinen

JOS OLISIN URSULA VON DER LEYEN, en käyttäisi haulikkoa, vaan ampuisin kunnon tykeillä. Ai miksi? Haulikoilla saadaan muutama lintu saaliiksi, tykeillä vaikutus on suurempi. Ei siis heitetä eurooppalaista elvytysrahaa sinne tänne, vaan kohdistetaan vaikutus muutamaan tarkkaan valittuun kohteeseen. Silloin elvytys ei ole kulu, vaan investointi.

En myöskään aloittaisi kohteiden suunnittelua tyhjästä, koska silloin palaa aikaa. Valitsisin hyvää alkuun päässeitä hankkeita, joilla on jo todettu vaikuttavuutta. Hankkeet olisivat myös yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin kesken, koska raja-aidat ovat vanhaa aikaa. Paras tulos saadaan yhdessä.

TÄMÄ KUULOSTAA JÄRKEVÄLTÄ, EIKÖ VAIN? Valintaakin voisin helpottaa kertomalla, että Suomessa on jo kaksi pitkän aikajänteen ja maailmanluokan ekosysteemihanketta, joilla sosiaali- ja terveydenhuoltoa voidaan aidosti uudistaa tiedolla johtaen.

Clever Health Network hyödyntää HUSin keräämää dataa, jonka avulla tekoälyä käyttäen saadaan uusia innovaatioita ennakointiin ja tehokkaisiin hoitoihin. FinnGen taas on yksi maailman suurimmista genomihankkeista, jossa kerätään puolen miljoonan ihmisen näytteistä viitetietokanta genomitiedon hyödyntämiseksi terveydenhuollossa ja tutkimuksessa.

Kolmas hanke on rakenteelliseen tietoon perustuvan Kanta 2.0:n rakentaminen. Digitalisaatio menisi uudelle tasolle, kun potilastieto kulkisi ongelmitta yksiköstä toiseen. Lääkärillä olisi aina käytettävissä viimeisin tieto. Rakenteellinen potilastieto olisi myös tutkimuksen käytettävissä samoin kuin muutkin arvokkaat rekisterit. Meillä on jo maailmallakin ainutlaatuista lainsäädäntöä terveysdatan toisiokäytöstä, joten senkään osalta ei tarvitsisi aloittaa alusta.

TOIMIALAMME YRITYKSISSÄ TIEDETÄÄN, että niillä on paljon annettavaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatioon. Moni on mukana Clever Health Networkin hankkeissa ja FinnGen ekosysteemissä sijoittaen niihin runsaasti resurssejaan. Julkinen rahoittaja on Business Finland. Julkisen osuuden lisääminen toisi myös lisää yksityistä rahaa hankkeisiin.

Porkkanana on suuri vientipotentiaali. Terveysteknologia on jo nyt yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista, jolle elvytyspaketin oikea kohdentaminen mahdollistaisi viennin merkittävän lisäyksen. Kansainväliset yritykset taas näkevät yhteistyössä mahdollisuuden lisätä tutkimustoimintaa Suomessa. Kilpailukykyinen ja houkutteleva toimintaympäristö menestyy tiukassa globaalissa kilpailussa terveysalan tutkimus- ja tuotantoinvestoinneista.

JOTTA SUOMI HYÖTYY ELPYMISPAKETISTA, valtaosa elpymispaketin rahoista tulee ohjata aidon kasvun aloille. Terveysteknologiaa hyödyntämällä sosiaali- ja terveydenhuolto voi jatkaa koronan aloittamaa uudistusta eli digiloikkaa ja ulottaa vaikutukset myös julkiselle sektorille. Digitalisaatio on avainasemassa myös, kun terveydenhuollon painopiste siirretään hoidosta ennakointiin. Vihreyskin lisääntyy etäpalvelujen myötä, kun siten palvelut saadaan lähelle.

Kirjoitus on 6. ja viimeinen osa EU:n elpymispakettia käsittelevää blogisarjaamme.

Lisätietoja:

Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen, puh. 040 531 1661, twitter: @SaaraHassinen

LISÄÄ AIHEESTA:

Uutta luovaa tietopolitiikkaa eikä protektionismia – Jos olisin Ursula von der Leyen, vaatisin visiota datataloudesta

Kestävällä elvytyksellä kohti kiertotalousyhteiskuntaa – Jos olisin Ursula von der Leyen, rahoittaisin teollisuuden vihreää siirtymää

Pk-yrityksille tukea EU:n kotimarkkinoille pääsemiseksi – Jos olisin Ursula von der Leyen, varmistaisin sisämarkkinoiden toimivuuden

Innovaatioilla ulos koronakriisistä – Jos olisin Ursula von der Leyen, osoittaisin EU-elvytysrahaa uuden luomiseen

Onnistummeko osaamistason nostossa? – Jos olisin Ursula von der Leyen, rahoittaisin jatkuvaa oppimista

Jaakko Hirvola: EU-elpymispaketin 2,33 miljardia on kohdennettava vaikuttavasti, ei tasaisesti

Teknologiateollisuuden linjaus: Elpymispaketin hankkeiden on tuotava Suomeen pitkäkestoista uudistavaa kasvua ja työllisyyttä