Matti Mannonen, Teknologiateollisuus

Suomen kestävän kasvun ohjelmaa on karsittava lyhytaikaisista kasvun kohteista – niitä varten on vuosittaiset budjetit

|
Matti Mannonen

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle selonteon Suomen kestävän kasvun ohjelman toteutuksesta. Ohjelman pääkomponentti on EU:n elpymispaketti, jonka suuruudeksi Suomen osalta arvioidaan 2,33 miljardia euroa. Tavoitteena on edistää sekä nopeavaikutteista elpymistä että pitkällä aikavälillä välttämätöntä elinkeinoelämän rakenteiden ja julkisten palveluiden uudistumista ja nostaa Suomi vahvuusaloillaan globaaliin kärkeen.

Keskeistä on vihreän siirtymän, digitalisaation ja energiasektorin murroksen vauhditta­minen innovatiivisin ratkaisuin ja uuden teknologian avulla, suomalaisten osaamistason nostaminen sekä vientimahdollisuuksien luominen suomalaisille yrityksille. Vihreän siirtymän edistämiseen käytetään puolet, ja digitalisaation edistämiseen vähintään 20 prosenttia koko rahoituspaketista.

Ohjelmalla lisätään Suomen houkuttelevuutta investointikohteena, työnteon, elämisen ja yrittämisen paikkana sekä matkailukohteena. Sen avulla vah­vistetaan digitalisaatiota yhteiskunnan kriisinsietokyvyn ja toimintavarmuuden turvaamiseksi sekä talouden tuottavuuden ja Suomen kilpailukyvyn nostamiseksi. Digitalisaation, kestävien investointien ja uusien tekno­logioiden avulla tuetaan myös vihreää siirtymää ja verkostoyhteiskunnan syntymistä.

Digitalisaation, kestävien investointien ja uusien tekno­logioiden avulla tuetaan myös vihreää siirtymää ja verkostoyhteiskunnan syntymistä.

Keskeistä on myös osaamistason nosto, yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyön tukeminen sekä tutkimus- ja innovaatioinfrastruktuurin vahvistaminen. Lisäksi ohjelman avulla on tarkoitus purkaa sote-palvelujen hoitovelkaa ja etsiä ratkaisuja työllisyysasteen nostamiseksi.

Ohjelman linjaukset ovat yleisesti ottaen kannatettavia.  Selonteossa kuitenkin todetaan, että nyt esitetyistä toimenpiteistä joudutaan osa karsimaan, koska kaikkeen ei riitä rahaa. On ehdottoman tärkeää, että lopullisessa ohjelmassa säilyvät ne toimenpiteet, joilla tähdätään Suomen elinkeinoelämän uudistumiseen, toimintaympäristön parantamiseen, osaamisen ja TKI-toiminnan tasonnostoon sekä viennin ja yksityisen sektorin työllisyyden kasvuun. Uudet työpaikat syntyvät uudesta viennistä: voimakkaasti kasvavaa globaalia kysyntää on ilmastonmuutoksen torjuntaan ja digitalisaatioon liittyvälle osaamiselle ja teknologialle. Töille pitää vanhenevassa Suomessa löytyä myös tekijät – siksi työperäinen maahanmuutto niin kansainvälisille huipuille kuin ammattiosaajille on vihdoin saatava houkuttelevaksi ja sujuvaksi.

Karsinta tulee tehdä niistä toimenpiteistä, jotka paremmin kuuluisivat normaaliin budjettikehykseen ja joiden uudistumista ja kasvua tuottava vaikutus on lyhytaikainen. Niitäkin ohjelmaluonnoksesta löytyy.  

Lisätietoja:

Johtaja Matti Mannonen (innovaatiot ja talous), puh. 040 544 7047, matti.mannonen@teknologiateollisuus.fi, twitter: @mannonen_matti

Lisää aiheesta:

Artikkeli: Miksi EU:n elvytyspakettiin pitäisi muka valita vain muutamia digivihreitä jättihankkeita, Jaakko Hirvola?

Teknologiateollisuuden tavoitteet: Elpymispaketin hankkeiden on tuotava Suomeen pitkäkestoista uudistavaa kasvua ja työllisyyttä

Blogi: Teollisuuden digivihreä uudistuminen ei onnistu pikkuruisilla elvytyspuroilla

Blogi: Digivihreällä kiihdytyksellä kolmoisvoittoon! Kestävä elvytys hillitsee ilmastonmuutosta, tuo verotuloja ja synnyttää työpaikkoja

Blogi: Hidas kituminen vai digivihreä kasvu – kumman valitsemme?

Datan putkiremontista Suomelle vientiä ja työtä – SSAB tarjoaa EU:n elvytyshankkeiksi teollisuuden digivihreitä uudistamisprojekteja

Teknologiateollisuuden vähähiilitiekartta: Ratkaisuja ilmastohaasteeseen