MustRead

06
Kesä
MustRead
Ranskan presidentti Emmanuel Macron jättää EU:n huippuvirkanimityksiin tänä kesänä historiallisen suuren jäljen. Mutta koko Euroopan johtajaksi Macronista ei ole, ja siksi hänen esityksensä EU:n uudistamisesta jäävät suurelta osin paperille.
28
Touko
MustRead
Alkavalla vaalikaudella tarvitaan paljon enemmän jalkatyötä, aikaa ja kyyneleitäkin, että EU-lait saadaan maaliin. Vaikka EU:ta hajottavat voimat onnistuisivat muodostamaan yhden ison ryhmän, ryhmä ei sisäisen hajanaisuuden takia pystyisi hyödyntämään kokoaan päätöksenteossa.
07
Touko
MustRead
Liittovaltiokeskustelu on komission varapuheenjohtaja Kataisen mielestä hyödytöntä, sen sijaan kysyntäperusteinen integraatio on hänen kaudellaan edennyt kuin juna monella sektorilla. Ensi kaudella harpataan eteenpäin yhteisen puolustuksen ja turvallisuuden saralla.
09
Huhti
MustRead
Akut ovat nousseet kuumaksi puheenaiheeksi Brysselissä. Suomi nähdään akkubisneksen Eldoradona, mutta Eurooppa myöhästyi startista ja rahapula vaivaa. Euroopalla on kuitenkin puolellaan kaksi valttia, joihin satsaamalla se voi pärjätä, kun akut täyttävät maailman.
02
Huhti
MustRead
EU-vertailu paljastaa, että Suomi ei olekaan niin huippu kiertotaloudessa kuin hehkutetaan. Kiertotalous on noussut voimalla EU-agendalle tällä vaalikaudella, mutta asiantuntijat muistuttavat, että olemme aivan alussa. Eurooppalainen kiertotalouspolitiikka herättää myös kritiikkiä ja epäluuloja.
27
Maalis
MustRead
Euroopalla on pian oma instituutio vauhdittamassa innovaatioiden muuttumista euroiksi. Maailman suurin tutkimusrahoitusohjelma on sekin ensi kaudella yhä isompi. Mutta portugalilaiskomissaarin mielestä se, mitä kipeimmin tarvitsemme, on asennemuutos.
20
Maalis
MustRead
Kyberympäristöstä on tullut geopoliittisen kilpailun ja sodankäynnin päänäyttämö. Parantaakseen kyberturvallisuutta, EU on julkistanut tukun aloitteita. Unionilta puuttuu kuitenkin valta, jäsenmailta tahto ja Euroopasta alan isot yritykset. Siksi tekoja ei kuulu.
15
Maalis
MustRead
Euroopassa järjestetään tänä vuonna ennätysmäisen monet vaalit. Niiden jälkeen puoluekenttä ja päätöksenteko ovat entistä hajanaisempia ja epävakaampia sekä jäsenmaissa että EU-tasolla. Taustalla muhii kuitenkin vielä paljon synkempi ongelma.
04
Maalis
MustRead
Hälyttävällä vauhdilla sulava jäätikkö ja paluu kylmän sodan turvallisuuspolitiikkaan ovat saaneet EU:n kiinnostumaan tosissaan arktisesta alueesta. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pestasi entisen ministerin, suurlähettiläs Jari Vilénin laatimaan Euroopalle uuden arktisen politiikan.
15
Helmi
MustRead
Digitaaliset sisämarkkinat voisivat olla yli 400 miljardin euron rahakone. Edistysaskeleita on otettu, mutta isot asiat ovat juuttuneet omiaan suojelevan etelän ja ketterän Pohjolan kiistelyyn. Euroopan on nyt päätettävä, mihin tehtävään se haluaa teknologian valjastaa.

Sivut